ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter valet: helt nytt politiskt landskap i Spanien

Lars Pedersen/TT · 20 Dec 2015
Uppdaterad 20 Dec 2015
Pablo Iglesias, Podemos ledare, lägger sin röst.

Pablo Iglesias, Podemos ledare, lägger sin röst. Foto: Emilio Morenatti/AP


Regerande högerpartiet Partido Popular tappade stort och vänsterrörelsen Podemos blev näst största parti, enligt en stor vallokalsundersökning som visar att komplicerade koalitionssamtal väntar i Madrid.

klar

Artikellänk är kopierad

I röstandelar blir resultatet så här, enligt statliga tv-kanalen TVE:s vallokalsundersökning:

Högerpartiet Partido Popular (PP) 26,8 procent (jämfört med 44,6 procent i valet 2011).

Vänsterpartiet Podemos 21,7 procent (fanns ej 2011).

Socialistpartiet Partido Socialista Obrero Español (PSOE) 20,5 procent (28,7).

Mittenhögerpartiet Ciudadanos 15,2 procent (ej med nationellt 2011).

Men valsystemet gynnar PSOE som i mandat räknat går om Podemos. Så här blir fördelningen i parlamentets kongress: PP 114—118 mandat, PSOE 81—85 mandat, Podemos 76—80 mandat och Ciudadanos 47—50 mandat samt ett antal mandat till mindre partier.

Eftersom det finns 350 platser i kongressen krävs det 176 mandat för absolut majoritet. Dit når varken en tänkt högerpakt mellan PP och Ciudadanos eller en vänsterdito mellan PSOE och Podemos.

Hur Spaniens nästa regering kommer att se ut var alltså efter vallokalsundersökningen oklart.

Sedan demokratiseringen efter diktatorn Franco har det regerande högerpartiet PP och socialdemokratiska PSOE från 1982 växlat vid makten. Nu är tvåpartisystemets tid förbi, så mycket är säkert i alla fall.

De nya spelarna, Ciudadanos och Podemos, har vuxit sig starka under senare års protester mot de "gamla" partiernas korruption. För Podemos har också nedskärningarna i den ekonomiska krisens spår varit ett rött skynke.

Hur de väntande regeringsförhandlingarna kommer att se ut visste ingen av de 36,5 miljoner röstberättigade spanjorerna på söndagen. Lackar det mot en koalitionsuppgörelse — hittills oprövat i Spanien — eller någon form av pakt? Eller slutar allt med att den 60-årige premiärministern Mariano Rajoy (PP) klarar sig kvar i en minoritetsregering?

- Jag vill att saker förändras och att inget parti får majoritet så att ingen kan göra som den vill utan att lyssna på andra, sade den 30-årige ingenjören Augustin Aduriz, som lade sin röst på Podemos när vallokalerna öppnade.

Andra väljare fruktar politiskt virrvarr när Spanien nu seglar ut på okända vatten.

- Om det inte blir någon majoritet och många partier får något att säga till om, kan det bli en del oreda, säger 50-åriga hemmafrun Josefa Robledillo, som röstade på PP, till Reuters.

Rajoy har satsat på att signalera stabilitet under utmaningen från den yngre politikergenerationen. Han har pekat på bättre tillväxtsiffror och sjunkande arbetslöshet (som dock fortfarande ligger över 20 procent).

Hans huvudantagonist, PSOE:s 43-årige ledare Pedro Sánchez, har inte lyckats lyfta sitt parti som gjorde en brakförlust 2011 och då förlorade makten.

Under valrörelsen räckte varken Rajoy eller Sánchez på ett tydligt sätt ut handen till de nya stjärnskotten, 37-årige Pablo Iglesias från Podemos och 36-årige Albert Rivera från Ciudadanos. Den attityden tillhör gårdagen när Spanien nu vänder blad och skriver politisk historia.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Pedersen/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro