ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter vanvården: Så klarar sig Vårbacka Plaza idag

Anders Göransson · 1 Jul 2014
Uppdaterad 2 Jul 2014

I fjol rapporterade Metro om hur en 72-årig man hittades inlåst i en skrubb på äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge. Nu har incidenten granskats av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ser mycket allvarligt på händelsen men också konstaterar att vårdboendet idag har rättat till bristerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 72-årige mannen hittades inlåst i ett fönsterlöst rum på äldreboendet.
Den 72-årige mannen hittades inlåst i ett fönsterlöst rum på äldreboendet.

Det var den 3 augusti i fjol som polisen kom till Vårbacka Plaza sedan en anhörig till en av de boende slagit larm. De hittade en 72-årig man med en psykisk funktionsstörning inlåst i ett litet rum utan fönster.

Sedan Metro uppmärksammat missförhållandena gjorde vårdgivaren Aleris själv en lex Sarah-anmälan och en lex Maria-anmälan till IVO. Efter en inspektion riktade myndigheten allvarlig kritik mot boendet. Bland annat såg man ”mycket allvarligt på att verksamheten använt skydds- och begränsningsåtgärder som har inneburit frihetsberövande för den enskilde”.

Aleris har nu genomfört förändringar i verksamheten, och vid en ny inspektion i januari i år konstaterade IVO att personalen utbildats i bland annat dokumentation och avvikelsehantering, som tidigare brustit.

Och det har haft effekt.

– Vårdgivaren gjorde förändringar direkt som förbättrade situationen för den boende. Det är viktigt att verksamheten ser till så att det inte händer igen. De har gjort ett förbättringsarbete och tagit fram rutiner, utbildat personal och bytt ut en del personal, men de har också ett arbete kvar att göra när det gäller dokumentation, säger Lisbeth Boklund, inspektör vid IVO, i ett pressmeddelande.

72-åring hölls inlåst på äldreboendet

Efter inlåsningen – Vårbacka Plaza anmäler sig själva

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro