ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter värmen – här föll rekordkylan

Elinor Karlin · 5 Jun 2018
Uppdaterad 5 Jun 2018
Temperaturerna blev plötsligt låga i stora delar av Sverige.

Temperaturerna blev plötsligt låga i stora delar av Sverige. Foto: Alamy/IBL


Efter tidernas varmaste majmånad slog det häftigt om. I natt uppmätte SMHI rekordkalla junitemperaturer i Latnivaara. Det rapporterar TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Minus 6,8 grader celsius. Så lågt sjönk kvicksilvret i Latnivaara, norr om Gällivare i natt. Det bara dagar efter temperaturer på upp mot 14 plusgrader. Den kyliga natten var den kallaste i juni i Sverige på 27 år, enligt TT.

– Det är det kallaste på länge. Men kallast i juni hittills var det den 2 juni 1907, då det uppmättes –9,8 grader i Vassijaure, berättar Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI för TT.

Maj månad har varit både torr och rekordvarm, varmast sedan mätningarna började i Sverige. Men nu tycks högsommarvädret ha tagit ett tillfälligt steg tillbaka. Under de närmaste dygnen väntas både snö i norr och kalla vindar i hela landet.

– Det är för årstiden väldigt kall luft som rör sig nedåt över landet, säger Charlotta Eriksson till TT.

Allt tyder dock på att temperaturerna kommer stiga igen. Fram mot helgen väntas varmare temperaturer i hela landet med runt 20 grader i södra delen av landet. Norra Sverige får mellan 10 och 15 grader, enligt SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro