ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter VM-succén – nu kan Sverige bli EM-klara

Filip Häggberg · 30 Maj 2018
Uppdaterad 30 Maj 2018
Isabelle Gulldén under VM-slutspelet 2017, då Sverige slutade fyra.

Isabelle Gulldén under VM-slutspelet 2017, då Sverige slutade fyra. Foto: IBL


Sverige är en seger från att kvalificera sig för handbolls-EM i Frankrike. Vid vinst mot Makedonien i kväll är det klart – men den åtråvärda förstaplatsen i kvalgruppen ligger långt bort.

klar

Artikellänk är kopierad

Det svenska handbollslandslaget gjorde stor succé i VM förra året och kom fyra – ett historiskt bra resultat för svensk damhandboll. I kväll kan Sverige säkra sin medverkan i nästa mästerskap: EM i Frankrike i december.

Sverige ligger tvåa i EM-kvalets grupp 3 med sex poäng och vid oavgjort eller seger i bortamatchen mot Makedonien i kväll blir ”blågult” bli EM-klart.

Men gruppsegern, och en bättre seedning när EM-grupperna lottas, blir det tufft att nå. Sverige har redan spelat båda matcherna mot gruppledande Serbien och har en sämre inbördes målskillnad. Sverige vann visserligen hemmamatchen mot Serbien med 31-30 men i bortamatchen blev det storförlust, 23-30, efter en kollaps i andra halvlek.

LÄS MER
Landslagsdebutanten: Jag kommer in med attityd och stabilitet

Det innebär att Sverige, som för närvarande har lika många poäng som Serbien, måste ta fler poäng än rivalen de sista två matcherna. Då krävs det förmodligen seger mot Makedonien i kväll och Färöarna på lördag samtidigt som Serbien tappar poäng i någon av sina två avslutande matcher.

Den svenska truppen då? Förbundskapten Henrik Signell har tagit ut en väntad trupp. Men det finns ett utropstecken: Larviks mittnia Cassandra Tollbring, som kan få göra sin landslagsdebut. Sofia Hvenfelt, som debuterade mot Serbien, finns åter med.

Sveriges möte med Makedonien börjar 19.00 i kväll och visas i TV10. Lördagens match mot Färöarna på hemmaplan drar i gång 15.45.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro