ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efterfrågan på organ är större än tillgången

Karl Enn Henricsson · 4 Okt 2017
Uppdaterad 4 Okt 2017
Efterfrågan på organ är fortfarande stor. Arkivbild.

Efterfrågan på organ är fortfarande stor. Arkivbild. Foto: TT


I dag är det den Europeiska Donationsdagen – en dag ägnad utmaningen med att finna organdonatorer. Den 1 januari i år fanns det i Sverige ett behov av 827 organ, och majoriteten väntade på njurar”, säger Carin Franzén vid Socialstyrelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året transplanterades 786 organ i Sverige. Främst transplanterades njurar, följt av levrar och hjärtan, enligt siffror från socialstyrelsen. Trots att antalet donationer ökar är efterfrågan på organ fortfarande större än tillgången, och den 1 januari fanns ett behov av 827 organ.

– Behovet av organ, främst njurar, är fortfarande stort. Tyvärr avled 21 personer i väntan på nya organ förra året, säger medicine doktor Carin Franzén, utredare av donationsfrågor vid Socialstyrelsen.

De flesta av organen kom från avlidna personer.

– Det finns avlidna organdonatorer och levande organdonatorer. Den senare gruppen donerar främst njurar, och ibland en liten bit av sin lever, säger Carin Franzén.

Hon betonar att all organdonation bygger på varje människas rätt att själv bestämma om man vill donera efter sin död.

– Det är jätteviktigt att göra sin vilja känd. Alla kan göra sin vilja känd oavsett ålder, hälsotillstånd och levnadsvanor.

Innan organ transplanteras genomförs medicinska prövningar för att undersöka om det är kompatibelt.

Onsdagen markerar officiellt den Europeiska Donationsdagen, som genomförs för att belysa frågan. I Sverige finns även Donationsveckan som i år faller in mellan den 9 och 15 oktober.

– Det är Socialstyrelsen som initierat veckan och som tar fram material om organdonation. Då uppmärksammas organdonation bland annat på sjukhus, och patientföreningar och ideella organisationer sprider informationen, säger Carin Franzén.

pil
Så meddelar man att man vill donera

Anmälan till donationsregistret, som finns hos Socialstyrelsen

Fylla i donationskort, som finns på vårdcentraler eller apotek

Informera dina anhöriga genom att berätta eller skriva ner din vilja

Källa: Vårdguiden

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro