ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efterlyste hivmannen Tayeb bryter tystnaden

Stockholm TT · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Advokat Peter Althin, som de första åren under Tayebs flykt undan den svenska rättvisan hade telefonkontakt med honom, fick häromveckan oväntat ett nytt samtal. -Han ville höra hur läget är, om brotten preskriberats och om det hänt något i hans brottmål, säger Peter Althin till TT. Tayeb har tidigare sagt att han var villig att anmäla sig frivilligt till polisen om han fick Althin som försvarare, men detta har domstolarna vägrat honom. -Om jag förordnats som hans försvarare hade han kommit hit. Nu vet jag inte hur han ställer sig till detta men han vill ha upprättelse, fortsätter Peter Althin. På sparlåga Althin säger sig inte veta varifrån Tayeb ringde och om han kan tänka sig återvända till Sverige. -Jag är förvånad över samtalet och över att han lever. Det har ju gått rykten om att han skulle hängas, säger han. Enligt advokaten mår Mehdi Tayeb bra.

Det är inte känt var Tayeb håller sig gömd. Den svenska polisen fick hösten 2003 veta att Tayeb gripits i Iran misstänkt för förskingring. Söderortspolisen, som utreder de svenska brottsmisstankarna mot Tayeb, har sedan dess förgäves krävt en bekräftelse av Iran på att det verkligen var Tayeb som greps. -Vi vet inte vad som hänt honom, om han greps och dömdes och nu är fri igen, säger kriminalinspektör Lone Callias. Förundersökningen mot Tayeb är inte nedlagd men har länge gått på sparlåga av naturliga skäl. Det enda konkreta som hänt är att åklagaren undersöker de juridiska möjligheterna att få Tayeb gripen och ställd inför rätta i sitt hemland Iran. -Vi har av Iran fått veta att det finns sådana förutsättningar, men läget är fortfarande oklart, säger chefsåklagare Agneta Isborn Lind. "Överraskning" Enligt åklagaren skulle ett eventuellt åtal i Iran mot Tayeb endast gälla ett av de brott som han misstänks för i Sverige. -Att Tayeb nu hört av sig påverkar inte min bedömning av vad vi måste göra, tillägger Agneta Isborn Lind. För Söderortspolisen kom livstecknet från honom som en stor överraskning. -Jag måste prata med åklagaren om det här och se vad vi kan göra, säger Lone Callias. Mehdi Tayeb har gäckat den svenska polisen sedan 1998 då han häktades i sin frånvaro och blev internationellt efterlyst. Han misstänks ha haft sex med 130 kvinnor och två män. Av dem smittades hans flickvän.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro