ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efterskalv sprider panik i Kina

TT · 20 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

I Kina har hundratals efterskalv satt skräck i befolkningen och tusentals lämnar nu sina hem i panik. Samtidigt räddades på onsdagen 31-årige Ma Yuanjiang som suttit fastklämd i åtta dagar. I hela södra Kina sprids rädslan för våldsamma efterskalv. Paniken förvärras av motstridiga varningar från de kinesiska myndigheterna och av alla rykten som florerar i området.Den svenske läraren Tomas Stenback som befinner sig i Tianshui berättar för TT att masshysteri råder. Många sover utomhus och tiotusentals har lämnat sina hem.Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, förklarar att mängden efterskalv är fullt normal för en så kraftig jordbävning. Ändå är rädslan för kraftiga skalv befogad, menar han.-Sannolikheten minskar med tiden. Men det finns fortfarande potential för allvarliga efterskalv. Var som helstVid ett skalv kan följderna bli allvarliga. Förkastningen som orsakade huvudskalvet är väldigt lång och ett efterskalv kan inträffa var som helst längs förkastningen. Det kan bli nära en stad som kanske inte haft efterskalv tidigare.Reynir Bödvarsson ser dock inte efterskalven som den största risken. Enligt honom är den stora faran att förra veckans jordbävning utlöser nya huvudskalv i samma förkastningssystem. Han tar tsunamiskalvet 2004 som exempel.-Det var annandag jul. Då blev det ett stort skalv längre söderut annandag påsk. Det är detta man bör titta på. Om man ser norrut i Kina så närmar man ju sig den här jättelika dammen. Rykten om just bristande dammar, skadade kärnkraftverk och läckande kemiska fabriker har varit ett ständigt inslag i räddningsarbetet och bland de drabbade.Reynir Bödvarsson tvivlar på att Kina har så bra varningssystem att de kan upptäcka nya skalv i området.-Jag är rädd för att man inte har tillräckligt med känsliga stationer för att kunna göra det men jag vet inte riktigt.

MirakelräddadFörutom masshysteri och rädsla måste myndigheterna också lösa flera andra problem. Mat och husrum måste ordnas till de många barn som blivit föräldralösa och alla framgrävda kroppar ska identifieras. För att lösa det sistnämnda problemet tänker Kina upprätta en databas där DNA från de döda sparas, uppger Reuters.Samtidigt hittar räddningsmanskapen fortfarande levande människor i rasmassorna. Ma Yuanjiang grävdes fram efter att ha suttit fastklämd under ett kollapsat kraftverk i 179 dagar. Under räddningsarbetet har sjukvårdare hållit Ma vid liv med sockerlösning som han druckit genom en slang.I den värst drabbade Pengzhouprovinsen räddades en 60 år gammal kvinna som levt på nedsipprande regnvatten.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro