ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ehec-larm på förskola

TT · 29 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En flicka och en pojke på samma förskola i Fågelmara i Blekinge bär på ehec-smitta. Nu erbjuds alla barn som träffat dem provtagning.Smittan kan föras vidare från människa till människa, i så fall via avföringen. Men enligt smittskyddsläkare Richard Eitrem i Blekinge är sannolikheten för att fler barn på förskolan ska ha smittats liten.

De smittade barnen har inte blivit svårt sjuka, utan undersöktes sedan de fått relativt lindriga symptom.

Smittskyddsenheten på Blekingesjukhuset agerar enligt försiktighetsprincipen, framhåller Karlskrona kommun i ett pressmeddelande.- Barnen bor i en miljö där det finns kreatur och hypotesen är att det är av djuren barnen har smittats, säger Eitrem till TT.

Prover har tagits på de aktuella djuren, men provsvaren är inte analyserade ännu.Ett vanligt år brukar ungefär 250 personer smittas av ehec i Sverige, men i år har ehec-fallen varit färre än vanligt. Smittan kan spridas mellan människor eller via livsmedel och djur. Sjukdomen börjar med magkramp och diarré. I sällsynta fall kan ehec utvecklas till HUS, hemolytiskt-uremiskt syndrom, som orsakar njursvikt och kan vara livshotande.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro