ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Eklunds förlåt inte mycket värt"

Jenny Sköld · 22 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Anhöriga kan bli besvikna efter mötet i rätten

klar

Artikellänk är kopierad

Att konfrontera en gärningsman i rätten – som både Pernilla Hellgrens och Englas anhöriga gjort, kan vara bra menar Anne H Berman, psykolog och forskare inom social- och rättspsykiatri vid Karolinska institutet i Stockholm.–    Man får ett konkret mål för sina känslor kring det fruktansvärda som hänt, säger hon.Men en konfrontation i rätten kan också leda till besvikelse. Därför ska man vara fundera noga över vad man vill få ut av en sådan.–    Många kanske tror att det ska leda till ett avslut. Men det gör det inte. Engla och Pernilla kan inte återskapas och deras anhöriga kommer att präglas av detta livet ut.

– Man måste också vara medveten om att det är gärningsmannen som i fokus under rättegången. Vad ska hända med honom? De anhöriga får inget svar på hur man själv ska kunna gå vidare.När Pernilla Hellgrens syster talade direkt till Anders Eklund i rättssalen sa hon att hon efter att Eklund fått sitt straff aldrig mer ska ägna en tanke åt honom. Varför sa hon så?–    Hon vill nog säga till honom att visst får han mycket uppmärksamhet nu och kan känna sig viktig, men det betyder inte att han är vatten värd.Straffets längd tror Anne H Berman inte har någon större betydelse för hur de anhöriga ska kunna gå vidare i livet.–    Det har gjorts undersökningar som visar att det just bestraffning inte det som offren främst är intresserade av utan själva offentliggörandet. De får på så vis en bekräftelse på det hemska som hänt. Det handlar det också om att ingen annan ska bli offer för den här gärningsmannen. Det hör ju på ett sätt ihop med strafflängden.Har det någon betydelse att Enders Eklund blev känslosam och bad om förlåtelse under rättegången om Pernilla-mordet?–    Det är bra att han blir pressad och att han berättar vad han gjort. Men att han ber om ursäkt ska man inte tillskriva någon större betydelse. Eklund har en empatistörning och det går inte att ändra under en rättegång. Det krävs ett mer långsiktigt och intensivt arbete för det.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro