ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ekoboom – trots stigande matpris

Lotta Imberg · 5 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
– Vi köper mycket ekologisk mat, mest för att slippa äta mat med onaturliga tillsatser, säger Kristina Axelsson med barnen Siri, 14, och Frans, 6, från Saltsjöbaden. 

– Vi köper mycket ekologisk mat, mest för att slippa äta mat med onaturliga tillsatser, säger Kristina Axelsson med barnen Siri, 14, och Frans, 6, från Saltsjöbaden. 


klar

Artikellänk är kopierad

Priset på livsmedel stiger snabbt. Men trots dyrare mat väljer svenskarna allt oftare miljövänliga alternativ.

– Den ekologiska försäljningen ökar, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop. På ett år har matpriserna i Sverige stigit med 6,8 procent. Trots det visar färska siffror från Handelns utredningsinstitut att försäljningen av livsmedel ökar.

Totalt sett steg försäljningen av varor i detaljhandeln bara med ynka 0,3 procent under mars månad. Men försäljningen av mat och dagligvaror ökade med 6,2 procent. Och trots högre priser väljer allt fler ekologiska alternativ.– Folk borde välja billigare alternativ när matpriserna går upp. Men vår försäljning av ekologiska produkter fortsätter att öka och det är inte det billigaste sortimentet, säger Magnus Frisk, som är informationschef på livsmedelsjätten Coop.

Företaget har ökat sin försäljning av ekologisk mat med 43 procent under det första kvartalet 2008.

Andra stora livsmedelskedjor som ICA, Hemköp och Vi upplever en liknande utveckling och menar att de stigande matpriserna hittills inte påverkat konsumtionen.– Än så länge har vi inte sett några effekter av de högre priserna när det gäller ekomaten, säger Kristin Andersson på Hemköp.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Imberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro