ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ekologiskt inte alltid bäst för miljön

Olivia Krantz · 29 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
– För miljön tror jag att det är mycket bättre att köpa närproducerade produkter, säger årets kock Viktor Westerlind.

– För miljön tror jag att det är mycket bättre att köpa närproducerade produkter, säger årets kock Viktor Westerlind. Foto: Linnea S Arbab


• Närodlat eller ekologiskt? • Grönsaksdisken är en konsumentdjungel för miljövännen • Årets kock Viktor Westerlind visar vägen

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste tio åren har det ekologiska utbudet exploderat på hyllorna. Medvetna konsumenter är villiga att betala mycket för att få i sig mindre gifter och hjälpa miljön. Men en ekologisk märkning är inte alltid en garanti för miljövänlighet, menar årets kock Viktor Westerlind.– En råvara från Södertälje är bättre än en ekologisk produkt från Colombia. Det säger sig självt att närproducerade produkter som inte rest över halva jordklotet är mer miljövänliga, säger han.

Kristin Cooper är pressansvarig på Krav. Hon håller med om att det är miljövänligare med närproducerade varor, men menar att skillnaderna ligger i hur det är odlat.– Det är mer miljövänligt med närproducerade morötter, men de kan ändå ha behandlats med bekämpningsmedel. För en hållbar livsstil ska man välja ekologiskt. I ekologisk mat har inga kemiska bekämpningsmedel använts, säger hon.

Båda två är överens om att det absolut bästa är en kombination av ekologiskt och närodlat.

Viktor Westerlinds bästa tips för att äta miljövänligt är att vara uppmärksam på var varan kommer ifrån och att äta efter säsong. Närproducerade varor anpassas automatiskt efter årstid. – I dagens butiker finns alltid allt. Tomater finns jämt, även om det bara är säsong mellan juli och augusti. Affärerna borde ha en särskild hylla med de råvaror som finns närproducerade just då, säger han.

I höst kommer Krav och Svenskt sigill lansera en ny klimatmärkning av livsmedel. Märkningen har fått kritik av Naturskyddsföreningen, som tycker att klimatmärkning borde ingå i den vanliga ekomärkningen.

Ekomärkningar

Metro guidar till de vanligaste miljömärkningarna:

Svanen: Nordens officiella miljömärkning. Granskar varor och tjänsters miljöpåverkan under hela livscykeln. Ställer miljökrav men även krav på funktion och kvalitet.

EU-blomman: EU:s officiella miljömärkning, beslutad av EU-kommissionen. Blomman fungerar på samma sätt som Svanen.

Bra miljöval: Produkten måste leva upp till de krav som ställs i Naturskyddsföreningens kriterier. De går ut på att spara på naturresurserna, inte hota den biologiska mångfalden och människors hälsa. Material ska kunna återföras till naturens kretslopp, användas på nytt eller återvinnas.

Krav: Står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar.

Ekologiskt jordbruk: EU-kommissionens märkning. Upprätthålls av strikta förordningar och kontroller innanför och utanför EU.

klar

Artikellänk är kopierad

Olivia Krantz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro