ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ekologiskt kaffe kostar bara 5,50 kronor mer i månaden

JENNI KARLSSON · 18 Feb 2016
Uppdaterad 28 Dec 2016
Ekologiskt kaffe minskar risken att få i sig giftiga bekämpningsmedel, säger Kristin Karlsson, presschef på Krav.

Ekologiskt kaffe minskar risken att få i sig giftiga bekämpningsmedel, säger Kristin Karlsson, presschef på Krav. Foto: Krav/TT


Svensken är i topp när det kommer till kaffedrickande i världen. "För bara några kronor mer är du med och räddar liv om du byter ut ditt oekologiska kaffe till ekologiskt och KRAV-märkt", säger Kristin Karlsson på Krav.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Metro framkommer att en majoritet av svenskarna dricker 3,5 kopp kaffe per dag, varje dag. Snabbt räknat betyder det 1 274 koppar, eller 10 192 gram, kaffe per år.

De 1 274 kopparna resulterar i en kostnad på 899 kronor per år för den som dricker icke ekologiskt kaffe, och 966 kronor för den som väljer att köpa ekologiskt. En skillnad som betyder 5,50 kronor extra i månaden för den som väljer det senare alternativet.

►LÄS MER: Drick kaffe – behåll ståndet

Förutom skillnad i kostnad så finns andra olikheter mellan de två alternativen. Ett exempel är de bekämpningsmedel som används vid odling och framställning av kaffet.

Kristin Karlsson, presschef på Krav, förklarar att på de icke-ekologiska kaffeodlingarna används giftiga bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige, exempelvis parakvat som är akut giftigt för både djur och människor i dess närhet.

– På de oekologiska kaffeodlingarna används mycket giftiga bekämpningsmedel som skadar djur, vatten och människor – helt i onödan. Skador och till och med dödsfall orsakade av kemiska bekämpningsmedel i jordbruket är ett stort folkhälsoproblem i till exempel Brasilien, som vi i Sverige importerar merparten av vårt kaffe ifrån, säger hon och fortsätter.

– Dricker man ekologiskt minskar också risken för att få i sig själv rester av kemiska bekämpningsmedel via kaffet.

►LÄS MER: Forskare: Kaffe gör dig till en bättre bilförare

finns också en miljöaspekt. Så kallat handelsgödsel, som består mestadels av oorganiska produkter, får inte användas vid ekologisk odling.Utöver att både kaffedrickarna och plantagearbetarna undgår de giftiga ogräsmedlen när det kommer till ekologiskt odlat kaffe

– Det blir en stor vinst för klimatet eftersom tillverkningen av handelsgödsel orsakar stora utsläpp av växthusgaser, förklarar Kristin.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro