ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ekologiskt vin – ett bättre val?

Åsa W Karlsson, sommelier · 18 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

KLICKA PÅ BILEDN FÖR ATT GÖRA DEN STÖRRE
KLICKA PÅ BILEDN FÖR ATT GÖRA DEN STÖRRE

Med ekologiskt vin avses ekologiskt odlat vin, det vill säga att druvorna odlats utan kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel. Bra för miljön, bra för kroppen. Enligt Naturskyddsföreningen hittas små mängder gifter i alla modernt odlade viner. Men varför finns det så få att köpa? På Systembolaget finns endast  200 ekologiska och de flesta måste beställas. Främsta förklaringen är att världen inte ännu efterfrågar dessa viner. Det finns faktiskt många vinbönder som inte talar om att de odlar ekologiskt, ”för det har man ju alltid gjort”. Men attityder förändras. Till exempel finns en odlare i USA (Fetzer) som ställer om hela sin produktion till miljövänligt. Deras ekologiska viner heter Bonterra, vilket betyder ”god jord”. Inga kemiska tillsatser i odling eller tillverkning, flaskorna görs av returglas och etiketterna är av vasspapper med text av sojabläck. Förändring sker och i dag kan man inte säga att ekologiskt vin är av sämre kvalitet. Många är riktigt bra. Att odla ekologiskt är dyrare. Till skillnad från ekologiska livsmedel, är de ekologiska vinerna endast marginellt dyrare. Så handla ekologiskt vin, det är bra på alla sätt! Åsa W Karlsson, sommelier

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa W Karlsson, sommelier
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro