ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ekomaten – en bluff?

Arne Wirén · 22 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Priserna och kvaliteten gör många kunder besvikna på miljömärkta varor. 

Priserna och kvaliteten gör många kunder besvikna på miljömärkta varor.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

KRAVMÄRKT. Efter beskedet från Livsmedelsverket i förra veckan att ekologisk barnmat inte är nyttigare än vanlig barnmat har debattenom priserna på Kravmärkta varor tagit ny fart.Bengt Ingerstam, ordförande i föreningen Sveriges konsumenter i samverkan, tror att handeln höjer priserna på ekologiskt.– Det är märkligt att till exempel ekologisk barnmat kostar 30 procent mer. Råvarorna är ju bara en bråkdel av priset.

Enligt Jelena Jokiranta, importör på grossistfirman KA Lundbladh i Göteborg, är efterfrågan på väg att dö på grund av de höga priserna.– Det ekologiska kommer ofta väldigt långt ifrån och blir fort dåligt eftersom det inte är besprutat. Handlarna får slängahälften. Det gör att de måste ta mer betalt, säger hon.

I en Coopbutik i Stockholm hittar Metro nederländsk ekologisk gurka för 39:90 kronor bredvid svensk vanlig gurka för 14:90. Kantstötta kravmärkta äpplen från Argentina kostar 33 kronor kilot medan fräscha vanliga äpplen från Italien kostar 19:90.Coops miljöchef Mikael Robertsson framhäver att ekologiska skördar oftast blir mindre för att man inte använder insektsbekämpningsmedel.– Men vi har en policy att trots detta inte lägga mer i påslag, i kronor och ören, än på icke Kravmärkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro