ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ekonom: Reporäntan borde sänkas för att ge unga jobb

Gustaf Eriksson · 13 Feb 2013
Uppdaterad 14 Feb 2013
Ekonom: Reporäntan borde sänkas för att ge unga jobb

Ekonom: Reporäntan borde sänkas för att ge unga jobb Foto: Scanpix


Trots att mycket pekar på att ungdomsarbetslösheten är på väg att stiga ännu mer väljer Riksbanken att låta Riksbanken den viktigaste styrräntan ligga kvar. – Att sänka räntan hade hjälpt till att få fart på ekonomin, säger Erika Sjölander, förbundsekonom på IF Metall.

klar

Artikellänk är kopierad

Drygt 130 000 ungdomar mellan 15 och 24 år är arbetslösa i Sverige. Det innebär att ungdomsarbetslösheten ligger på drygt 20 procent, en siffra som kan jämföras med att arbetslösheten för befolkningen som helhet är drygt sju procent. 

Riksbanken medger att den svenska ekonomin är svag, men trots det kom beskedet på onsdagsmorgonen att reporäntan lämnas oförändrad på 1 procent. Det är Erika Sjölander, förbundsekonom på fackförbundet IF Metall, kritisk till.  – En sänkning nu hade hjälpt till att få extra fart på ekonomin. Det hade gjort det lättare för företag att låna pengar till investeringar, och hushållen hade fått pengar till annat än räntebetalningar, säger hon. 

Men egentligen tycker Erika Sjölander att Riksbanken borde ha sänkt räntan tidigare, eftersom det tar tid innan justeringar av reporäntan får genomslag i samhällsekonomin.  Nu kommer unga utan jobb att gå ett blytungt år till mötes.  – Arbetslösheten kommer sannolikt att öka under 2013 eftersom många varslades i höstas, och det får effekt i form av uppsägningar nu, säger Erika Sjölander. 

Efter årsskiftet syns dock en ljusning.  – Det finns tecken på att Sveriges ekonomi är på väg uppåt, inte minst eftersom krisen i omvärlden verkar vara på väg att bottna. Reporäntan kommer sannolikt att ligga kvar på den här nivån under lång ganska lång tid framöver, säger Erika Sjölander.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro