ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ekonomen: Tänk på det här när du ger ditt barn månadspeng

Malin Hansson · 31 Aug 2016
Uppdaterad 3 Jan 2017
Familjeekonomen Ingela Gabrielsson tycker inte att det är en bra idé att ge veckopeng med krav på att barnet utför vissa sysslor i hemmet.

Familjeekonomen Ingela Gabrielsson tycker inte att det är en bra idé att ge veckopeng med krav på att barnet utför vissa sysslor i hemmet. Foto: Bubbles Photolibrary/Alamy Stock Photo


Fickpengar. Ett vanligt ämne vid köksbordet för familjer med barn i skolålder. Hur mycket ska man ge och kan man ställa krav? Metro har frågat familjeekonomen Ingela Gabrielsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Höstterminen är igång och för barnen betyder det ofta nya intressen vänner – och utgifter.

Allt färre ger vecko- eller månadspeng till sina barn utan sticker istället till pengar när det är något barnet behöver köpta. Det tycker Ingela Gabrielsson, familjeekonom på Nordea, är synd. Men vad är fickpengar bra för?

– Som förälder har man ett ansvar att lära sina barn om pengar och hur ekonomi fungerar. Att planera hur en given summa ska spenderas är ett bra sätt att göra det på, säger hon.

Att ha kontanter är inte lika vanligt längre vilket Ingela Gabrielsson tror påverkar den minskande veckopengen. Därför tipsar Ingela Gabrielsson om att ge uttagskort till barnet.

Från vilken ålder är det rimlig att få veckopeng?

Det vanligaste är att börja vid sex års ålder, då barnet börjar i mer skolliknande verksamheter och kanske är mer självständig. Men allt beror självklart på hur situationen i just er familj är och hur mycket ansvar barnet kan ta, säger Ingela Gabrielsson.

Experterna reder ut: Så sparar du bäst åt dina barn►LÄS MER:

Hur mycket pengar man ska ge beror på hur gammalt barnet är och vad man kommer överens om att pengarna ska gå till. Att prata och resonera med barnet är ett övergripande tips.

– Första tjugolappen kanske går till godis medan föräldern tar de större utgifterna. Men när barnet är upp mot 10-12 och kanske vill gå och fika, köpa spel och gå på stan behövs lite mer, säger Ingela Gabrielsson.

En del har regler kring att de bara ger fickpengar om barnet gör vissa sysslor. Det tycker inte Ingela Gabrielsson är en bra metod.

– Att man hjälper till i hushållet ska alla göra och borde inte kopplas ihop med pengar. Däremot om man hjälper till med lite större saker som storstädning eller nåt i trädgården kan man komma överens om att få extra pengar.

Experterna: Så kan du få pengarna att växa över tid►LÄS MER:

HÄR ÄR FLER SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU GER FICKPENGAR:

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro