ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ekonomens råd: "Ha is i magen"

Johanna Ohlson · 21 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det råder stor oro på Stockholmsbörsen. Igår noterades det lägsta värdet på över ett år. Men rådet till spararna är trots allt - ha is i magen.

– Ska man inte använda pengarna den närmaste veckan behöver man inte vara orolig. Man har inte gjort någon förlust förrän man har sålt, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank. Vid lunchtid igår dippade Stockholmsbörsen rejält. Strax efter klockan 13 var OMXS-index nere i 296,87, den lägsta noteringen sedan juli 2006.

Sedan toppnoteringen i somras har Stockholmsbörsen sjunkit med 30 procent. Claes Hemberg tycker ändå inte att det finns anledning att oroa sig som småsparare.– I grunden är världsekonomin så stark som aldrig förr. Det som är lite oroligt nu är hur det ska gå i de fyra stora tillväxtekonomierna Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Som småsparare kan man i princip strunta i det som händer just nu.

Men ett tips som alltid gäller är att sprida sitt sparande. – Man kan försöka att minska sitt beroende av Stockholmsbörsen och spara mer i globala fonder. Många i Sverige har en stor del av sitt sparande just i svenska fonder trots att den svenska börsen är en väldigt liten del av världsekonomin.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro