ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ekonomens tips: Så maxar du din studentbudget

Gustaf Larsson · 18 Nov 2018
Uppdaterad 18 Nov 2018
Ekonomen: Bostaden är den största utgiften och där du kan hitta mest pengar att spara.

Ekonomen: Bostaden är den största utgiften och där du kan hitta mest pengar att spara. Foto: Unsplash och Karl Gabor


Även under årets stora shoppingvecka kan det vara lönt att hålla tillbaka på slantarna. Här delar sparekonomen Johanna Kull med sig av sina bästa spartips till studenter med en stram budget.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Välj boende med omsorg

Bostaden är den största utgiften där vi har mest pengar att spara. Här tycker jag man ska fundera ett varv extra innan man skriver på för en egen studentlägenhet med hög hyra. Visst är korridor med delat kök inte det roligaste, men genom att hålla nere bostadskostnaden kan du spara tusentals kronor per år och förbättra dina möjligheter att bo som du vill i framtiden.

2. Matlåda

Ett lika klassiskt som aktuellt spartips. En genomsnittlig utelunch i Sverige kostar omkring 95 kronor, en medtagen lunchlåda cirka 30 kronor enligt Konsumentverkets schablonberäkningar. Bara genom att ta med matlåda kan du alltså spara 65 kronor per dag och 1 300 kronor i månaden. Pengar som du kan spendera på betydligt roligare saker än en torr caesarsallad.

3. Spara i aktier och eller fonder

Det handlar inte om att spara mycket, utan om att hålla uppe en god vana och ett intresse för sparande. Även med små marginaler kan man ofta spara ett par hundralappar i månaden. Pengar som över tid kan växa till något betydligt större, då du som student i regel har tiden på din sida.

4. Skippa dyra träningskort

Att träna är viktigt för ditt välmående men skippa det dyra gymkortet. Gå i stället med i någon av universitetets idrottsföreningar. Förutom billig träning är det ett bra tillfälle att bredda ditt kontaktnät och lära känna personer med annan studieinriktning.

5. Jobba extra

Helst inom ditt utbildningsområde, även om du kan tjäna något mer på ett annat extrajobb. Det ökar dina chanser att lyckas i din framtida karriär då du skaffar dig viktig arbetslivserfarenhet, får referenser och bygger upp ett nätverk med människor verksamma i din bransch.

6. Köp begagnad kurslitteratur…

… och sälj din kurslitteratur när kursen är över. Gratispengar.

pil
Sparekonom på Avanza

• Namn: Johanna Kull

• Ålder: 30

• Yrke: Sparekonom på Avanza

• Utbildning: Masterexamen i nationalekonomi

• Bor: Stockholm

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro