ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ekonomer: Ingen tydlig vinnare eller förlorare i vårbudgeten

Filip Joelsson · 16 Apr 2018
Uppdaterad 16 Apr 2018
I dag presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) årets vårbudget.

I dag presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) årets vårbudget. Foto: IBL/TT


I dag presenterade regeringen årets vårbudget. Stora satsningar görs inom vård- och omsorg, medan få ändringar påverkar privatekonomin i hushållen. "Man sparar i princip allt som har att göra med privatekonomi till hösten eftersom det är valår", säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag presenterade regeringen årets vårbudget, med nyheter och förslag på tillskott som lagts till sedan höstbudgeten presenterades i september 2017.

I vårbudgeten framkom att ytterligare 2,6 miljarder kronor kommer att satsas på olika typer av reformer. Bland annat satsas 1,5 miljarder extra på välfärden. 600 miljoner kronor ska skapa bättre tillgänglighet inom hälso- och sjukvården, vilket bland annat ska korta vårdköerna, framförallt sommartid, och 350 miljoner går till trygghetssatsningar inom äldrevården.

– Det kan öka tryggheten för våra äldre samtidigt som vårdpersonalen kan ägna sig åt omvårdnad, sade finansminister Magdalena Andersson (S) under regeringens presskonferens.

280 miljoner kronor ska satsas på polis- och tullverksamhet för att bekämpa brottslighet, och 100 miljoner satsas för att kommunerna ska ha möjlighet att fixa sommarjobb åt unga.

Att kröna någon egentlig grupp som vinnare eller förlorare baserat på vårbudgeten är däremot svårt, menar experter som Metro varit i kontakt med.

– Vårbudgeten är i huvudsak ett översiktsdokument där regeringen redogör för sin syn på det ekonomiska läget för innevarande år, och kommer med kompletteringar på sådant som presenterades vid höstbudgeten. I princip allt som har med privatekonomi att göra kommer att läggas fram i höst när valet närmar sig, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Områden som i större utsträckning påverkar ekonomin i hushållen, så som satsningar som rör höjda eller sänkta skatter, pensionsnivåer och bidrag, presenterades redan i höstas.

– Det man aviserat som rena plånboksfrågor, det har man redan aviserat, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Den möjliga vinnaren baserat på vårbudgeten är, enligt både Arturo Arques och Jens Magnusson, ungdomarna och den äldre befolkningen, där pengarna som satsas på sommarjobb och pengar till fritidsgårdar, samt satsningarna inom vård och äldreomsorg, indirekt kan påverka hushållsekonomin.

­

– I viss mån kan de här förslagen säkert underlätta för föräldrar som kan skicka barnen till fritidsgårdar i stället för till dyra hockeyträningar och ridlektioner, och för den som faktiskt får ett sommarjobb via sin kommun är det givetvis ett tillskott, säger Arturo Arques, som menar att han som privatekonom gärna hade sett tydligare förslag som berör hushållens ekonomi.

– Ta bostadsfrågan till exempel. Vi vet att det behövs fler och billigare bostäder. Där hade man kunnat presentera förslag som påverkar privatekonomin, till exempel genom att höja bostadsbidragen eller andra tillägg. Nu skjuter man till 110 miljoner för bostadsbyggande i kommunerna, och i sammanhanget är det en liten summa som inte gör något för plånboken, säger han.

En annan möjlig vinnare, baserat på den presenterade vårbudgeten, är den miljömedvetne. Bland tillskotten som presenterades läggs bland annat 170 miljoner kronor på solcellsstöd, 270 miljoner på metangasreduceringsstöd, och 45 miljoner på elfordonspremier, där en nyhet är att även inköp av eldrivna utombordare till båtar nu subventioneras, vid sidan av elcyklar och elbilar.

De stora reformerna, som kommer att ha en direkt inverkan på svenskarnas plånböcker, lär presenteras under sommarens politikerveckor och närmare valet, menar experterna.

– Det är precis som det brukar vara i vårbudgeten. Regeringen vill inte blåsa i väg reformer redan nu utan man går på sparlåga, och så presenteras mer konkreta förändringar genom diverse vallöften efter sommaren, säger Jens Magnusson på SEB.

Vinnarna sett till budgeten i stort, baserat på den höstbudget som lades fram, är desto mer tydlig.

– Då är det framförallt pensionärer, barnfamiljer, studenter, arbetslösa och folk som går på aktivitetsstöd eller sjukersättningar som gynnas. Grupper som ur ett traditionellt perspektiv lever med små ekonomiska marginaler, säger Arturo Arques.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro