ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EKONOMI RIKSVERSION Var sjätte misstänks fuska med föräldrapeng+ Faktaruta

Stockholm Andreas Jelvefors · 20 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Var sjätte förälder som begärt tillfällig föräldrapenning misstänks fuska till sig bidraget. Det visar en kontroll som Försäkringskassan(FK) gjort på 27 000 personer som begärt föräldrapenning under augusti. Tillfällig föräldrapenning kan den få som är hemma från sitt arbete på grund av sjukt barn. Men 4500 av de personer som FK kontrollerat visade sig faktiskt befinna sig på arbetet trots att de begärt ersättning, eller så var de borta från sitt jobb av andra anledningar än att barnet var sjukt. Det framkom när FK ringde upp arbetsgivaren. -Jag är mycket nöjd med att våra insatser nu kan förhindra försök till bedrägeri. Samtidigt är det mycket oroande att så många föräldrar försöker lura socialförsäkringssystemet. Det är en form av stöld, säger generaldirektör Curt Malmborg. Vanligaste sätten att fuska är att begära ersättning trots att man jobbar, har semester eller spenderar tid på något annat än det som tillfälliga föräldrapenningen är avsedd för, det vill säga vård av sjukt barn. FK ska nu följa upp de 4500 fallen för att se så att det inte ligger missförstånd bakom vissa ärenden. Till en början ska FK kontrollera ifall bidragstagarna haft sina barn på dagis de dagar de uppgivit att de passat dem hemma. - Vi har satt in stora insatser för att klara detta. I längden måste vi hitta smidigare sätt att sköta kontrollerna. Vi överväger olika typer av förslag bland annat för att få in uppgifter från såväl arbetsgivare som barnomsorgen, säger Curt Malmborg.

Andréas Jelvefors FAKTA/ Så många misstänks ha fuskat till sig TFP i augusti Riket 4496 Stockholm 1406 Västra Götaland 774 Skåne 330 Jönköping 264 Halland 166 Gävleborg 159 Västmanland 154 Södermanland 153 Västerbotten 145 Dalarna 138 Värmland 121 Uppsala 116 Kronoberg 111 Östergötland 80 Norrbotten 79 Västernorrland 76

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro