ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

EKONOMI Unga studenter riskerar bli fattigpensionärer + faktaruta

Stockholm Andreas Jelvefors · 16 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Har du levt flera fattiga år som student, har fyllt 28 och inte lyckats etablera dig på arbetsmarknaden. Då riskerar du också att bli morgondagens fattigpensionär. Sedan slutet av 80-talet har genomsnittsåldern för när unga etablerar sig på arbetsmarknaden förskjutits med nästan 10 år. - Nu närmar den sig 28-29 år vilket innebär att man med dagens pensionssystem kan tvingas jobba till man är 70 eller längre för att få en dräglig pension. Det som är skrämmande är att många unga inte känner till detta, säger Annika Creutzer, privatekonom på Skandiabanken. Siffror från Försäkringskassan visar redan nu att allt fler tvingas gå i pension senare än 65 för att dryga ut sin pensionsgrundande inkomst. Anledningen till att unga kommer senare ut på arbetsmarknaden beror enligt utredare Gunnar Hedin vid Statistiska Centralbyrån på den branta konjunkturnedgång som inträdde i början av nittiotalet. På några år ledde den till att över en halv miljon jobb försvann. Samtidigt öppnades portarna mot Öst och för att klara konkurrenskraften drog svenska företag åt på kostnadssidan och blev försiktigare med att anställa. - Regeringen satsade samtidigt mer på högre utbildning och idag är det nästan obligatoriskt att fortsätta sina studier efter gymnasiet om man ska få ett jobb. Arbetsgivaren förväntar sig det, säger Gunnar Hedin. Och väl ute på arbetsmarknaden möts nu unga av allt fler företag som saknar kollektivavtal, och går därmed miste om tjänstepension. - Traditionellt har man sagt att 90 procent av arbetsgivarna har kollektivavtal. Men det finns ingen undersökning på detta och allt tyder på att andelen icke kollektivanslutna har växt väsentligt senaste åren, säger Annika Creutzer. En undersökning som Skandia lät göra i juli visade att åtta av tio i åldern 28 till 40, inte tror att det har någon betydelse om arbetsgivaren har ett kollektivavtal.

Andréas Jelvefors

METROFAKTA/ Så är pensionen uppbyggd Pensionen kan bestå av tre delar

Den allmänna pensionen Detta blir din största pensionsdel. Den grundar sig på allt du tjänat in under ditt yrkesverksamma liv och betalar skatt för(upp till 7,5 inkomstbasbelopp). Av detta blir pensionsrätter, som i sin tur blir inkomstpension och premiepension.Den sistnämnda delen kan du själv placera i fonder.

Kollektivavtalad tjänstepension Denna premie betalar arbetsgivaren in under förutsättning att det finns ett kollektivavtal.Beroende på hur kollektivavtalet ser ut kan denna del komma utgöra tusentals kronor iav din månatliga pension

Privat pensionssparande Pengar som man själv betalar in under sitt yrkesverksamma liv. För den som vet med sig att det riskerar bli en låg pension i slutändan, är privatpensionssparande extra viktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro