ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ekonomlinjen mer än pengar

Jonas Fredén · 8 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Martin Ahlin är ekonomstudent på Handelshögskolan i Göteborg.

Martin Ahlin är ekonomstudent på Handelshögskolan i Göteborg. Foto: Lena Garnold


klar

Artikellänk är kopierad

För Martin Ahlin är ekonomi mer än bara pengar. – Det roligaste med utbildningen är att lära sig hur ekonomi och samhälle hänger ihop, säger han.– Ta bara det amerikanska stimulanspaketet och alla miljarder som USA satsat på att få fart på företagen och ge människor jobb, säger Martin.

– Ekonomlinjen hjälper mig att förstå vad som händer, och forma egna åsikter.

Martin Ahlin, 21, läser andra året på ekonomprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg, som är en del av Göteborgs universitet. Han fastnade för ekonomi redan på gymnasiet när han var med om en övning som gick ut på att starta ett litet fiktivt företag. – Det var superkul, det tyckte jag redan då. Dessutom finns det otroligt mycket man kan jobba med som ekonom.

Martin har alltid umgåtts ledigt med siffror, och det hjälper. Men han tycker att den som har svårare för matematik inte heller ska vara rädd för att söka utbildningen. – Vår matte är oftast rätt enkel, de fyra räknesätten och procent bara.

Ekonomi är det ämne som läses av flest studenter. Att utbilda ekonomer är en verklig storindustri, drygt 10 000 ekonomstudenter börjar på de svenska högskolorna varje läsår. Och det märks.– Vi är 120 studerande på varje föreläsning, berättar Martin.

I snitt blir det tre timmars föreläsning på morgonen och sedan självstudier efter lunch. Det är okej, men kunde vara bättre, tycker Martin. – Vi har nästan ingen gruppundervisning alls. Diskussioner får man ordna själv. Och som student får man ingen relation till föreläsaren.  

Martin jobbar redan lite på en bank då och då. En bra karriär kan betyda riktigt hög lön, men drömjobbet handlar inte om att bli rik. Martin vill bli småföretagskonsult. – Jag vill hjälpa företag med problem att komma på rätt köl. Då får man jobba nära människor och verkligen se resultat av sitt eget arbete.   

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Fredén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro