ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

El mot depression ökar som metod

Metro · 10 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Att behandla depressioner med elbehandling, så kallad ECT har blivit allt vanligare. Det visar en rundringning som Metro har gjort till psykiatriavdelningar på ett antal av landets större sjukhus.På Sahlgrenska i Göteborg genomfördes 2006 1 143 behandlingar. Hittills i år har 655 genomförts. På Huddinge sjukhus ökar behandlingarna.

– Vi har gjort en radikal ökning. På två år har vi fördubblat vår kapacitet, säger Håkan Odeberg, överläkare på affektiva mottagningen och ansvarig för ECT.

– En viktig förklaring är att fördomarna om behandlingen har minskat. En annan att patienterna behandlas fler gånger.

Före behandlingen sövs patienten och får muskelavslappnande medel. Sedan får patienten strömimpulser genom hjärnan för att framkalla ett epileptiskt anfall. Själva behandlingen tar bara en halv minut.

– Det är den effektivaste formen för behandling av djupa depressioner, säger Håkan Odeberg,Enligt Odeberg finns det inte några nackdelar med ECT men under behandlingen är det vanligt med minnesstörningar.

Men alla är inte lika positiva. Enligt Kjell Broström, vård- och socialpolitisk sekreterare för Riksförbundet för social och mental hälsa, upplever många patienter ECT som obehagligt och skrämmande.

– Det man vet är att ECT har en effekt, men att den är kortvarig och det tycker jag gör läkarnas inställning problematisk. Vi vill inte hindra patienter från att få ECT, men jag blir lite oroad när läkarna höjer behandlingen till skyarna.

– Ofta frågar patienterna efter samtalsterapi och det börjar bli farligt om ECT är den enda behandling som patienten erbjuds, och på en del håll i landet börjar det se ut så, säger han. 

"All ångest försvann"

Journalisten Per Lapins skulle göra en dokumentär om depressioner. Under arbetet blev han själv sjuk. Då bad han sin kollega att rikta kameran mot honom. Resultatet visades i SVT:s dokumentär ”Den deprimerade reportern”. I filmen får vi följa Pers sjukdomsförlopp och se hur han behandlas med ECT. 

– Det faktum att jag är man och har ett krävande yrke, motsatte den vanliga bilden av personer med depressioner, säger han.

Och Per är övertygad om ECT:s effekt.– Varje gång jag kvicknat till efter en behandling har depressionen upphört. Det tydligaste är att allt inte kändes så mörkt längre. All ångest, allt det svarta, försvann. Före ECT-behandlingen provade Per såväl medicin som terapi. – Visst är det häftigt att prata om sig själv men det är inget som har hjälpt mot min depression, säger han.     

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro