ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eldupphör i Burundi

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tanzanias president Jakaya Kikwete, som stod värd för söndagens ceremoni i Dar es Salaam, sade att avtalet visar att det finns en möjlighet att skapa fred i Burundi.

Rebellrörelsen Nationella befrielsefronten (FNL) har mellan 1 500 och 3 000 man under vapen. Det är den enda av ursprungligen sju milisgrupper ur hutufolket som inte skrivit under 2000 års fredsavtal.

Den sista stötestenen i förhandlingarna är enligt diplomater på plats att FNL vill upplösa den burundiska armén och därefter bygga upp den på nytt från grunden. Regeringen vill inlemma FNL-soldaterna i den existerande armén, som enligt landets nya författning ska bestå av lika många hutuer som tutsier.

Folkminoriteten tutsis traditionella dominans över majoriteten hutu har under årens lopp utlöst upprepade blodbad i Burundi. Mellan 1993 och 2000 pågick ett inbördeskrig som kostade minst 300 000 människor livet. Nu är maktdelning mellan folkgrupperna på alla nivåer och i alla sammanhang stadgad i författningen. Presidenten Pierre Nkurunziza, som valdes förra året, är själv en före detta hutumilisledare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro