ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elefanterna har fått nog

Metro · 2 Nov 2011
Uppdaterad 2 Nov 2011
I Indien dödas hundratals människor varje år när elefanter går till attack.

I Indien dödas hundratals människor varje år när elefanter går till attack.


Det gamla talesättet En elefant glömmer aldrig” är mer aktuellt än någonsin. Attackerna mot människor blir allt fler och våldsammare.

klar

Artikellänk är kopierad

Under en festival i den indiska delstaten Jharkhand gick sjuttio elefanter bärsärkagång i jakt på det risöl som byborna brygger. När de till slut däckade efter fyra dagar hade tre människor dött och sextio hus förstörts, skriver Forskning och Framsteg.

Grundproblemet är att många vilda djur får allt mindre plats att leva på. Byborna som får sin mat stulen och åkrar förstörda gör allt de kan för att hålla dem borta. Men elefanten är det enda djuret som väljer att slå tillbaka. Forskare menar att det är konfrontationerna med människor som ändrar deras beteende.

– Ju mer människorna försvarar sig desto aggressivare blir elefanterna. Det beror på att de redan som unga dagligen träffar människor som försöker jaga bort dem med spjut och stenar, säger Christy Williams på Världsnaturfonden till Forskning och Framsteg.

Det finns fortfarande en sak som skrämmer även den djärvaste elefant: en tam elefant med en människa på ryggen. I Indien och andra problemområden använder sig därför byborna av särskilda elefantpatruller för att skrämma bort vilda elefanter. Men Christy Williams ger inte mycket för den lösningen.

– Den enda långsiktiga lösningen är att skapa tillräckligt stora elefantreservat, och att människorna i dess närhet börjar odla grödor som inte intresserar elefanterna, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro