ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elektriker: När blir våra liv lika mycket värda som polisernas?

METRO · 10 Nov 2015
Uppdaterad 17 Nov 2015

Det är för jävligt att en polis dör när denne bara gör sitt jobb, det ska inte få hända. Men jag kan inte låta bli att undra när min arbetsmiljö blir lika viktig som deras, skriver elektrikern Per Söderlund.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag vill börja med att klargöra att jag stödjer polisen fullt ut i deras sorg efter kollegan som  omkom  i tjänsten tidigare under månaden. Ingen polis ska behöva  plikta  med sitt liv på jobbet och jag har all sympati för hennes anhöriga och arbetskamrater.

Varje dödsfall är tragiskt och är ett för mycket, men med tanke på polisens verksamhet är det nog tyvärr omöjligt att få ner  dödssiffran  till noll. Hasse Aro sa i sitt program ”Brottsplats Sverige” när han pratade med en av poliserna i telefonpanelen att vi andra inte har en tanke på att man kan dö på jobbet.

►LÄS MER: Polis död efter biljakt – voltade ner i sjö

Till dem som känner så vill jag säga grattis, och välkommen att besöka min värld.

I mitt yrkesliv finns döden och skador med i bakhuvudet varje dag.  Varje  dag skadas ett antal av mina yrkesbröder och systrar, kollegor ur andra yrkesområden. Vi blir dagligen utsatta för skadliga och rent av livsfarliga ämnen, vi sliter ut våra kroppar och bränner ut oss mentalt för att hinna med att ständigt producera mer på kortare tid.

Vad jobbar jag med? Agent i främmande land, militär i utlandstjänst, insatspolis, tigertämjare, stuntman? Nej, jag är elektriker. Mina kollegor är elektriker, snickare, murare, rörmokare, plattsättare, plåtslagare, rivare, ventmontörer. Av oss dör en i månaden. Hur många som skadas eller blir sjuka i kol och lungcancer på grund av kvartsdamm och asbest, allergier på grund av kemikalier, artros och trasiga leder på grund av tunga arbetsmoment och andra livslånga sjukdomar orkar jag inte ens räkna på. Hur många som kommer hit från främmande land för att trängas ihop som boskap i baracker och lägenheter för att jobba 12 timmar om dagen för 35 kronor i timmen vill jag inte heller tänka på, men de är fler än du kan gissa. En del tjänar dessutom mindre än så.

Jag vet, för jag träffar dem på mina arbetsplatser.

►LÄS MER: En byggnadsarbetare dör varje månad

Polisen vet att de kommer hamna i våldsamma och farliga situationer, de ska ingripa mot de farligaste personerna som vårt samhälle har, det ingår i deras yrke. Därför har de skydd, beväpning, träning och våldsmonopol. Vi ska bara bygga.

Det är för jävligt att en polis dör när denne bara gör sitt jobb, det ska inte få hända. Men jag kan inte låta bli att undra när min arbetsmiljö blir lika viktig som deras.

Per Söderlund

Elektriker och  regionalt skyddsombud på  elektrikerförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

METRO
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro