ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elever betalar andra för att göra läxorna

TT · 3 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ibland kan det vara väldigt betungade att göra läxorna själv.

Ibland kan det vara väldigt betungade att göra läxorna själv. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte bara företag som upptäckt att de flesta former av IT-tjänster kan köpas billigt i Indien.

På universitet i Birmingham har fler än 1 000 studenter lämpat över både läxor och avhandlingar till indiska programmerare.

För studenterna på universitetets IT-relaterade utbildningar blev frestelsen helt enkelt för stor. Varför ägna dagar framför den egna datorn med enformigt programmeringsjobb när en indisk programmerare erbjuder sig för att göra det för i stort sett ingenting? Enligt flera nättidningar är taxan för en enklare hemläxa 10 dollar eller drygt 60 kronor. En hel avhandling kan köpas för 200 dollar.

Det finns flera sajter på nätet för den som är intresserad. På till exempel rentacoder.com erbjuder i dag över 217 000 programmerare sina tjänster. Företag eller privatpersoner som vill ha en skräddarsydd programvara skriver in sina specifikationer och programmeraren som lägger lägsta budet får jobbet.

Ansvariga på universitetet säger att de haft ögonen på verksamheten sedan 2004. Det är dock väldigt svårt att bevisa fusk när det gäller programmering.

På de svenska högskolorna som TT talat med har ingen ännu hört talas om företeelsen. När det handlar om fusk här är internet visserligen oftast också inblandat, men det rör sig nästan uteslutande om plagiering.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro