ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elever känner sig hotade på rasten

Ann Hagman · 18 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

46 procent av Sveriges mellanstadieelever känner sig otrygga på skolrasten. Två av tio flickor har blivit hotade.Det är en ny enkätundersökning bland 1 000 skolelever som får barnombudsmannen att höja rösten.– 60 procent uppger att de varit utsatta för brott. Det är en hög siffra, som också medför ökad acceptans mot brott, säger Lena Nyberg.På högstadiet och gymnasiet tycker nästan 20 procent av eleverna att det är okej om kompisar bär kniv. Bland alla tillfrågade anser 15 procent att det är godtagbart att en klasskamrat slår någon annan.– Klimatet har förändrats, men en viktig orsak är även att alkoholen blivit betydligt mer tillgänglig, säger Lena Nyberg.

Sex procent av barnen upplever att inte någon vuxen ingriper – även om de ser ett brott som sker bland barn. Sex av tio uppger att en del vuxna, men inte alla, gör något om de blir vittne till ett brott.– Det förekommer minikrig mellan gäng från olika förorter. Man känner hur kvällen kommer att sluta om det kommer folk från till exempel Alby. Jag brukar hålla mig undan, men säger inget till lärare eller så. Jag vill ju inte sätta dit mina kompisar, säger Oskar, som är 14 år och går i åttonde klass på Lillholmsskolan i Skärholmen.Zaynab och Bojana i årskurs 9 på samma skola håller med om att det förekommer mycket våld på kvällarna, även om skolmiljön är trygg på dagtid.På SO-lektionerna har eleverna diskuterat hur man ska agera mot kriminalitet.– Jag tycker det är jättebra med nattvandrare. Och kanske vore det bra med någon att prata med, om man till exempel känner sig hotad, säger Oscar.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro