ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elever mobbas med dödsbud” på nätet

Andréas Jelvefors · 15 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MOBBNING. En avancerad form av mobbning tycks ha blivit en fluga bland skolelever runt om i landet. – Man dödförklarar folk som man känner, och även lärare. Man skickar ut mejl eller sms att en person hastigt avlidit och att det ska vara en minnesstund en viss dag. Bara de senaste veckorna har jag blivit kontaktad i tre sådana här fall, säger Mats Andersson på företaget Netscan, som arbetar med att avslöja nya fenomen på internet som kan vara till skada för barn och ungdomar.

Säkerhetsansvariga på sajterna Lunarstorm och Playahead uppger att problemet förekommer även där. Rädda Barnen har kontaktats av förtvivlade barn som fått läsa i mejl och på sajter om sin ”död”. Därefter har de fått ringa upp kompisar för att berätta att de lever.– Det här är en avancerad form av mobbning som till och med kan uppfattas som ett dödshot. Fenomenet har förekommit i enstaka fall tidigare. Men det tycks nu ha blivit en fluga. Det nya är att det med dagens kommunikationsverktyg går fruktansvärt snabbt att få fart på ett illasinnat rykte, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen.

Per-Erik Åström är ansvarig för internetfrågor på Rädda Barnen. De ”dödförklarade” barn som han har talat med har varit 12–14 år gamla.– Mobbning förläggs oftast  till skolgården. Nu blir det ytterligare en pålagring för offret när trakasserier fortsätter på internet, säger Per-Erik Åström.Även barn som meddelas dödsbud mår dåligt.– För vissa av dem är det första gången man får besked om att någon man känner är död, säger Mats Andersson.Att lämna falska dödsbud är brottsligt och betraktas i lagens mening som ett ofredande, som kan ge böter eller högst ett års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro