ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elever och lärare ska utbildas i civilkurage

Mikael Hellmyrs · 17 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Mariaskolans klass 8 B ska snart få utbildning i civilkurage, det välkomnas av både lärare och elever. 

Mariaskolans klass 8 B ska snart få utbildning i civilkurage, det välkomnas av både lärare och elever.  Foto: Mattias Holgersson


klar

Artikellänk är kopierad

Civilkuraget är för dåligt – nu utbildas skollärare  och elever i att våga säga ifrån. 

– En gång var det en person som misshandlades på en tågstation. Vi försökte få folk att hjälpa till men ingen ställde upp och gjorde något alls. Jag vill uppmana folk att inte bara vara passiva, säger Ronja ­Tellinger, 14, elev i Maria­skolans klass 8 B.

I fredags gick sex lärare från Mariaskolan en endagskurs om civilkurage, anordnad av Forum för levande historia. Samtliga 40 lärare ska utbildas och  i sin tur undervisa eleverna i konsten att våga säga ifrån om någon mobbas eller får stryk. 

Sara Joseph, 14, är elev i klass 8 B. Hon hävdar att hon har kurage att våga säga ifrån om någon slåss eller mobbar.– På mitt utvecklingssamtal fick jag höra att jag är bra på att säga ifrån när folk är dumma.

SO-läraren Camilla Gruvholt lyssnar och håller med. Hon är en av lärarna som utbildats. – Vi har faktiskt redan haft skolprojekt där eleverna fått lära sig att ­respek­-tera andra och vårda språkbruket. Jag skulle vilja säga att detta är rent livsviktigt och angår oss alla i sam­­-hället.

"Alla som ser på är förövare"

KURAGE. Forum för levande historia ­driver ett flerårigt projekt som vänder sig till elever i klass 6–9 och lärare: att lära sig civilkurage. – Ser man någon som mobbas eller blir slagen på skolan eller i tunnelbanan men själv inte ingriper är man själv en tyst förövare. Vi vill att människor ska tänka till och att skolorna ska använda vårt läro­material i olika ämnen, säger Johan Perwe på Forum för levande historia. Så här långt är ett 40-tal av landets skolor enga­-gerade. – Det finns exempel från andra världskriget och Balkan där folk gått samman och förhindrat våld.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro