ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elever ska tränas att spionera på Facebook

Jenny Sköld · 4 Okt 2011
Uppdaterad 5 Okt 2011

Kontroversiellt förslag från amerikanska forskare. Vill använda Facebook för att fånga in elever med missbruk. "Det blir ett angiverisystem".

klar

Artikellänk är kopierad

Elever ska tränas att spionera på sina kompisars Facebook-sidor och rapportera till personalen när någon verkar ha problem med alkoholen. Den idén har framförts av ett forskarteam i Kalifornien, som tittat på relationen mellan elevers beteende på Facebook och risken att hamna i ett missbruk. Studien visade att studenter som visar bilder på sig själva i ohälsosamma situationer, och beskriver supande och minnesförluster i sina inlägg, löper större risk att hamna i missbruk. – Det är möjligt att Facebook kan hjälpa skolor att hitta de studenter som löper risk att drabbas av missbruk, säger Megan Moreno, som lett studien, enligt Reuters. Metoden skulle vara att träna elever med informella ledarroller för att leta efter signaler i vänners Facebooksidor och sedan rapportera till skolpersonalen. De studenterna skulle då kunna utredas för alkoholproblem. Pontus Haag, pressekreterare på Lärarförbundet, är mycket kritisk till idén. – Det blir lätt ett angiverisystem som inte är särskilt lyckat. Det kan lätt få motsatt effekt där eleverna som rapporterar hamnar i en väldigt utsatt situation, säger han. Studien gjordes på 224 myndiga studenter, med helt oskyddade profiler på Facebook, det vill säga att vem som helst kan gå in och titta på deras inlägg och bilder. En tredjedel av dessa publicerade bilder på sig själva när de drack alkohol eller var påverkade av alkohol. De refererade också till alkohol i sina inlägg. Av dem som hade flest referenser till fylla och socialt utsatta situationer på fyllan låg 6 av 10 i riskzonen för att bli missbrukare. I den här gruppen uppgav en av tio att de fått en alkoholrelaterad skada under det senaste året. I de andra grupperna, där alkoholreferenserna var måttliga respektive obefintliga var motsvarande andel 38 respektive 23 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro