ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elever skjuter skarpt

Ingrid Arinell · 11 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ÖVNING. Elever på Bernadottegymnasiet i Malmö byter sina klassrum mot Revingeheds regemente den här veckan. Och i går fick de för första gången avfyra ett vapen.Lägret är till för de ungdomar som vill arbeta inom uniformsyrken, kanske bli polis eller brandman.

Det är ”prova på lumpen”. Boot camp möter Robinson. Tuffa pass med lite sömn och nattliga strapatser blandas med olika tävlingsmoment, som löpning över hinderbana. Eleverna bygger toaletter och tvättställ. De fixar en förläggning med hjälp av vindskydd och har övningar i excersis.

Men för många är skytteövningen höjdpunkten – att få greppa om en AK5:a och trycka av. Arsen Kadoian, 18 år, säger att han var rädd till en början, men att det känns skönt nu när det är gjort. När hylsorna ligger på grusplanen och det sticker i näsan av krutrök. Hur ser officer Kim Wilborg på att vapenmomentet är många elevers favorit?– Jag upplever inte att det är ett problem. De måste vara minst 17 år och vi lär dem att vapnet är den enskildes självförsvar. Om man ska hårddra det kan vapnet vara ens livlina i en skarp situation, säger han.Eren Gadzo är 18 år och vill bli polis. Snart ska hon avfyra sitt livs första skott. Händerna darrar. – Jag är rädd, men jag måste våga, säger hon och siktar mot måltavlan.”Eld upphör”. Eren Gadzo får beröm för sin pricksäkerhet.– Vilken upplevelse, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro