ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elever utses till slavar i kränkande skollek

Katarina Matsson · 17 Okt 2007
Uppdaterad 12 Mar 2013
– Det är bättre att spela fotboll än att leka nadish, säger Athil Aldir, som går i femman på Bussenhusskolan i Spånga.  

– Det är bättre att spela fotboll än att leka nadish, säger Athil Aldir, som går i femman på Bussenhusskolan i Spånga.   Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Genom hot och våld tvingar vissa barn, så kallade kungar, andra barn, så kallade slavar, att göra det de befaller.Den kränkande slavleken nadish, av vissa kallad nadesh, har brett ut sig bland barn och ungdomar i Spånga-Tensta-området. – Man kan säga åt slaven att hämta vatten eller slå någon. Om man säger nej så blir man slagen, säger Athil Aldir, som går i femman på Bussenhusskolan i Spånga, men själv inte varit med i leken. Under höstterminen har skolpersonal märkt att eleverna varit oroliga, trots att antimobbningteamet jobbat på högvarv. Efter en kartläggning upptäckte de att leken nadish låg bakom bråken.

Nio kungar har lokaliserats på skolan och både föräldrar, polis och socialtjänst engagerats. Men Bussenhusskolan är inte ensam om fenomenet. I måndags träffades rektorskollegiet i Spånga-Tensta och tog upp problemet. – Det är lite grann som vanlig mobbning, en elev skaffar sig makt genom att ge sig på någon. Det är helt oacceptabelt att man kan äga en annan människa. Det strider mot all demokratisk fostran, säger Urban Åström, biträdande rektor på Hjulsta och Hyllinge.Framför allt är det killar som leker nadish, men även tjejer är med. Leken förekommer i alla åldrar och sker både under och efter skoltid. – Efter vad jag har hört förekommer det även på gymnasiet, säger Urban Åström.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro