ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elever vittnar om gympalärares övergerepp i 30 år

Tomas Lundin · 30 Nov 2013
Uppdaterad 30 Nov 2013
Elever vittnar om gympalärares övergerepp i 30 år

Elever vittnar om gympalärares övergerepp i 30 år Foto: TT


I över 30 år har barn på dövskolor utsatts för sexuella övergrepp av en gymnastiklärare, skriver Expressen som talat med ett antal före detta elever. Trots en mängd larm har övergreppen kunnat fortsätta..

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen har intervjuat 15 elever som gått på Manillaskolan i Stockholm och Birgittaskolan i Örebro mellan 1970 och fram till 2000-talet och som alla vittnar om övergrepp. 

En i dag 50-årig elev berättar hur en gymnastiklärare i början av 1970-talet regelbundet kontrollerat om de åttaåriga flickorna haft trosor på sig.

–  Vi fick inte ha trosor. Vi tjejer ville ju ha trosorna på oss, för det var ju så otäckt att låna gympakläder annars. Men då kunde läraren komma fram och be oss visa om vi hade trosor under byxorna eller inte. Och stoppade ner fingret innanför byxorna. För att känna och se, säger hon till Expressen. 

En annan elev som började tolv år senare vittnar om att samma rutin levde kvar. Eleverna fick springa runt nakna i duschen medan läraren tittade på. Den som inte gjorde som läraren sa fick duscha med killarna. 

När läraren bytte från Birgittaskolan i Örebro till Manillaskolan i Stockholm 1988 fortsatte övergreppen där. 

Expressens granskning visar att en lång rad larm gjorts till rektor genom åren, men att ingen tagit dem på allvar. Redan 1969 konstaterades att flera flickor inte ville vara med på simlektionerna, utan att orsaken retts ut och därefter finns uppgifter om larm ända fram till 1999. Det året kallades gymnastikläraren in till samtal med rektorn efter att föräldrar slagit larm, men samtalet resulterar inte i någon officiell varning eller polisanmälaren och läraren får jobba kvar. 

I år gjorde gick en grupp elever ihop och gjorde en polisanmälan mot läraren, men polisen tvingades lägga ner ärendet eftersom de påstådda övergreppen hunnit bli preskriberade. 

När Expressen konfronterar läraren vill han inte svara på konkreta frågor om troskontroller och duschlekar, men svarar senare i ett brev via en advokat att han ”agerat i sin lärarroll i enlighet med stadgar och regler som finns för verksamheten”. Så sent som i juni i år har den nu pensionerade läraren vikarierat på Manillaskolan och Birgittaskolan.

Efter Expressens avslöjande har nu Sveriges Dövas Riksförbund krävt att en utredning tillsätts för att ge de drabbade upprättelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro