ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eleverna kan inte äta frukost – eftersom skolgården luktar bajs

Filip Häggberg · 27 Apr 2017
Uppdaterad 27 Apr 2017
Tömningen av fettavskiljaren gjorde så att många barn inte kunde äta frukost.

Tömningen av fettavskiljaren gjorde så att många barn inte kunde äta frukost. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix/TT


På Rörsjöskolan i Malmö har många barn svårt att få i sig sin frukost. Anledningen? Fettavsköljaren som ligger utanför matsalen töms – under frukosttid. Det luktar så att man kräks, säger Magnus Nilsson, som har barn på skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Fettavskiljaren, som finns till för att ta emot det fett som kommer ut i avloppet, tömdes på torsdagsmorgonen när barnen på Rörsjöskolan åt frukost. På skolan finns det barn från förskoleklass upp till årskurs 4.

Lukten tog sig in i matsalen och enligt Magnus Nilsson, som har barn på skolan, var stanken så illa att flera av barnen inte kunde äta.

– Det luktar skit, så illa att man vill kräkas, säger han.

Problemet började i höstas och Magnus Nilsson hörde då av sig till VA Syd, som är ansvariga för tömningen, och berättade att barnen inte kunde äta. Han föreslog att tömningen skulle ske någon annan tid, när barnen inte äter.

Till slut blev det bättre och varken barn eller föräldrar märkte av tömningen.

Tills på torsdagen. Då var de tillbaka, mitt i frukostruschen.

– Jag gick fram till personen som skötte tömningen och han tyckte att det var lika oförståeligt som jag, säger Magnus Nilsson.

Ingrid Landén är rektor på Rörsjöskolan. Hon tycker också att det är ett stort problem.

– Jag har själv inte upplevt lukten, men jag kan tänka mig att det luktar illa.

Rektorn tycker att ett annat problem är att tömningsfordonet kör in på skolgården utan förvarning när det kryllar av barn.

– Det får inte hända. Det är full rulle på skolgården då eftersom många föräldrar lämnar sina barn under frukosttid. Jag tycker att de ska komma innan alla barn, eller komma överens med oss om en tid som passar, säger Ingrid Landén.

Maria Nordblad är kommunikatör på VA Syd. Enligt henne rör det sig om en miss i kommunikation mellan skolan, VA Syd och en underentreprenör, som utför jobben.

– Vi fick in ett anonymt samtal i oktober av en förälder som var upprörd över det här. Vi noterade det och kontaktade skolan så att de i sin tur kontaktade entreprenören för att komma överens om lämpliga tidpunkter. Sedan dess har vi inte fått något klagomål från skolan alls, så vi har inte vetat att det fortsatt varit ett problem.

VA Syd har nu varit i kontakt med skolan och entreprenören för att se till att det inte händer igen.

– Det är ingen som vill att ett tömningsfordon ska köra in på skolgården när det är massa barn där, säger Maria Nordblad.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro