ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eleverna ritade snoppar och snippor på väggen – läraren hyllas för svaret

Joel Linde · 15 Jun 2015
Uppdaterad 16 Jun 2015

När eleverna på Bjursåsskolan i Falun klottrade könsorgan på skolans väggar såg läraren Johanna Johansson som ett tillfälle för undervisning. Nu hyllas hon för sitt ovanliga initiativ.

klar

Artikellänk är kopierad

Läraren Johanna Johansson
Läraren Johanna JohanssonFoto: Privat

Eleverna på högstadiet Bjursåsskolan i Falun fick inte riktigt den reaktion de hade tänkt sig när de klottrade snoppar och snippor på väggen. I stället för repressalier tog läraren Johanna Johansson tillfället i akt till sexualundervisning, vilket Expressen också har skrivit om.

– Det var jättekul, det är ju lärarnas vardag att ta tillfället i akt och försöka hitta nya inlärningstillfällen, sa Johanna Johansson.

– Det är kul att det uppmärksammas när vi försöker vara kreativa.

”På Bjursåsskolan 7-9 tas ALLA inlärningstillfällen tillvara på fullaste allvar! Skolan, som byggdes 1963, ska nu rivas och en ny ska byggas. Några elever såg detta som ett OK till klotter. De ritade alltså lite på väggarna i ett klassrum. En ma/NO - lärare såg klottret och lärde eleverna en läxa”, skriver skolan på sin Facebook-sida.

– Elever i den åldern väntar ju på en reaktion, men jag tänkte att vi har ju sex- och samlevnad i läroplanen och det är ju frågor vi tar upp i alla fall. Då skrev jag frågor som passade till klotterbilderna.

När eleverna skrev prov skrev Johanna i ordning lapparna, och efter rasten satt de uppe bredvid klottret på väggarna.

– De tyckte det var jättekul, de skrattade och tyckte det var coolt. Man kan avdramatisera sådant som eleverna gör för att skapa reaktioner och utnyttja det till något positivt.

– Vi har det här lågaffektiva bemötandet, att inte hetsa upp sig helt enkelt, utan tänka om man kan göra något annat av det.

LÄS MER
Medmänsklig lärare hjälpte mig i skolan – inte militärdisciplin
klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro