ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eleverna: Så ska svenska skolan räddas

Sebastian Chaaban · 4 Dec 2013
Uppdaterad 4 Dec 2013

Hur ska resultaten i skolan bli bättre? Eleverna på Fittjaskolan Botkyrka vet vad de tror hjälper – mer lärarstöd, tydligare eget ansvar och färre håltimmar. "Hamnar man efter är det viktigt att skolan kan hjälpa en", säger Burhan Tûmtûrk i 9A.

klar

Artikellänk är kopierad

Burhan Tumturk, Adrian Schmidtke, Esra Getain och Karina Manlykova på Fittjaskolan Botkyrka Norra tror att mer  lärarstöd och ökat elevansvar kan ge bättre skolresultat. Men även bättre mat. –  Det är viktigare än vad man tror.  En del äter inte skolmaten, för de tycker den är äcklig. Då har man inte energi att plugga under dagen, säger Adrian  Schmidtke.
Burhan Tumturk, Adrian Schmidtke, Esra Getain och Karina Manlykova på Fittjaskolan Botkyrka Norra tror att mer  lärarstöd och ökat elevansvar kan ge bättre skolresultat. Men även bättre mat. –  Det är viktigare än vad man tror.  En del äter inte skolmaten, för de tycker den är äcklig. Då har man inte energi att plugga under dagen, säger Adrian  Schmidtke.Foto: lotta bergseth

Sverige rasar i Pisa-undersökningen, och de svenska eleverna tappar stort i framförallt matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Sverige låg tidigare över snittet i ämnena bland OECD-länderna, men ligger nu under snittet. 

På Fittjaskolan Botkyrka norra är det stressiga tider för eleverna i nian. De ska snart söka sig vidare till gymnasiet och betygen avgör var de hamnar.

– Det är mycket prov nu, och det är viktigt att inte hamna efter, man måste ta eget ansvar och även plugga extra hemma, säger Burhan Tûmtûrk i 9A.

Hans skolkamrater håller med. De och skolledningen tror på att lära eleverna eget ansvar och att undervisningen har ett tydligt syfte.

– Stödet från lärarna är också viktigt. Hamnar man efter ät det enkelt att man istället struntar i att plugga, säger Leila Janic i 9D.

En viktig punkt är skolschemat.

– Det kan bli väldigt stressigt mellan lektioner, vilket gör det svårt att ladda om.  Samtidigt kan håltimmar ställa till det, där vore det bättre med en lektion i stället, säger Esra Getin i 9C.

Något som eleverna också tror spelar in för att få bra betyg – det är skolmaten.

– Det är viktigare än vad man tror. En del äter inte skolmaten, för de tycker den är äcklig. Då har man inte energi att plugga under dagen, säger Adrian Schmidtke i 9A.

Eleverna Metro pratat med trivs alla bra i skolan, men saker kan bli bättre.  

– Ta bort håltimmarna och ha längre och intensivare lektioner, det tror jag hjälper, säger Karina Manlykova i 9D.

Hanna Adolfi är lärare på skolan. Hon tror att extra stöd till svaga elever är ett måste.

– Det har vi märkt här att när vi satsar på elever som ligger efter, så får de bättre självförtroende och gillar skolan mer. Det i sin tur gör att det blir lugnare i klasserna och studieron ökar för alla och resultaten går upp, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: Hur ska den svenska skolan räddas?

LÄS MER: Kritikerna: Skyll inte ifrån dig, Björklund

HUR MYCKET KAN DU?Här kan du göra Pisa-testet själv

► Här kan du ladda ner hela Pisa-rapporten 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro