ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eleverna talar ut om våldet på Lundsberg

Clarence Frenker · 23 Maj 2012
Uppdaterad 23 Maj 2012
Eleverna talar ut om våldet på Lundsberg

Eleverna talar ut om våldet på Lundsberg


Lundsberg utreds för ett flertal fall av pennalism. I kvällens Uppdrag granskning” berättar nu tidigare elever om våldet på internatskolan. ”Jag har aldrig gråtit så mycket som på Lundsberg”, säger en av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Våld, bestraffningar, skällsord och förnedring.

I kvällens ”Uppdrag granskning” träder nu ett flertal tidigare elever på Lundsberg fram och berättar om internatskolans ”kamratuppfostran”.

– Jag har aldrig gråtit så mycket som på Lundsberg, säger Jan-Åke, som gick på skolan mellan 1966 och 1972, i programmet.

Det är första gången han berättar om övergreppen han utsattes för av de äldre eleverna. Och han lider än i dag både fysiskt och psykiskt.

Bland annat har han tinnitus efter att en elev avlossade ett gevärsskott vid hans öron.

Men den allvarligaste skadan, och den som fortfarande gör sig mest påmind, fick han vid en invigningsritual när de äldre eleverna sparkade fram de yngre genom en sal.

– Då var det en kille som hade spetsiga skor som laddade något så fruktansvärt. Och den foten hamnade i rumpan på mig så den sprack, berättar Jan-Åke, som blev inkontinent efter händelsen, i programmet.

Och han är inte ensam. Lundsberg utreds just nu för ett flertal liknande ärenden. En av de drabbade är Patrik som slutade 2010 efter bara ett år på skolan. Han dokumenterade sina skador och vilka elever som varit med, och gjorde en anmälan till Skolinspektionen – men skolan trodde honom inte.

Vid ett av tillfällena misshandlades han av tre äldre elever för att han glömt att bocka för en husmor.

– En stod och kollade medan de andra tre höll fast mig, säger han i inslaget.

Programmet sänds i SVT 1 klockan 20 i kväll.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro