ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eleverna: "Vi känner oss våldtagna"

Frida Sundkvist · 28 Aug 2013
Uppdaterad 28 Aug 2013
Elever tröstar varandra efter beskedet att Lundsbergs internat ska stänga. 

Elever tröstar varandra efter beskedet att Lundsbergs internat ska stänga.  Foto: TT Nyhetsbyrån


I ett öppet brev kritiserar elevrådets ordförande vid Lundsbergs internat hur Skolinspektionen och media behandlat dem. "Ni har kränkt oss alla", skriver han.

klar

Artikellänk är kopierad

Korridorerna vid Lundsbergs internat ekar snart tomma. Skolinspektionen fattade på onsdagen beslutet att stänga skolan.
Korridorerna vid Lundsbergs internat ekar snart tomma. Skolinspektionen fattade på onsdagen beslutet att stänga skolan.Foto: TT Nyhetsbyrån

"Den största kränkningen i Lundsbergs historia var beslutet att stänga skolan. Ni har kränkt oss alla. Ni har tagit en del av oss ifrån oss... Hur många gånger ska vi behöva säga att vi känner oss trygga?", skriver Gustaf Littorin, ordförande i elevrådet vid Lundsbergs internat, i ett uttalande. 

Det öppna brevet mejlades till nyhetsredaktioner på tisdagskvällen, sju timmar efter beskedet att Skolinspektionen tillfälligt stänger Lundsbergs internat

Elevrådsordföranden Gustaf Littorin nämner inte med ett enda ord i brevet den misshandel som skedde i helgen, då två pojkar brännmärktes med strykjärn och tvingades uppsöka vårdcentral. Han nämner heller inte de konstaterade fall som lett till att Skolinspektionen tidigare har utrett allvarliga missförhållanden och våld på skolan. 

"Vi älskar varandra och vår skola och nu vill vi bara gråta. Om vi ska tala klarspråk känner vi oss våldtagna av media, skolinspektionen – ja av alla er där ute som tror att vi är sadistiska pennalister. Vi är vanliga ungdomar som fått chansen att gå på en helt fantastisk skola", skriver elevrådsrsordföranden. 

Elevrådet passar också på att kritisera Jan Björklund. Enligt eleverna är Lundsberg den typen av skola som Jan Björklund vill ha i Sverige. 

"Trots att vi upplever att vår skola är den bästa i Sverige, så ska den stängas. Det märkliga är att Lundsbergs skola är just en sådan skola som vår utbildningsminister Jan Björklund alltid har efterlyst med ordning och reda, hög närvaro, lärarengagemang och kunskap i centrum.  Varför går han nu emot sina egna ideal?"

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro