ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eli Raz: Toapapper blev min räddning

TT · 6 Jun 2016
Uppdaterad 6 Jun 2016
När Eli Raz ramlade ner i ett slukhål för 13 år sedan hade han med sig en toalettrulle - och det är han tacksam för i dag.

När Eli Raz ramlade ner i ett slukhål för 13 år sedan hade han med sig en toalettrulle - och det är han tacksam för i dag. Foto: IBL/Alamy/TT/Mose Apelblat/Momtage


Det var en tidig morgon i oktober 2003. Den nu 75-årige Eli Raz föll ner i ett sex meter djupt hål. Hade han inte haft bland annat toapapper i arbetsbältet vet han inte hur det hade slutat.

klar

Artikellänk är kopierad

Eli Raz är geolog och bor i kibbutzen Ein Gedi vid Döda havet. Sedan många år tillbaka bedriver han forskning om slukhålen i området. Han är också en av få som ramlat ner i ett slukhål och överlevt.

Den där höstmorgonen hade han lånat en jeep av en kompis, och gav sig ut för att mäta nya hål. Han hade hoppat ur jeepen när marken plötsligt gav vika och han ramlade ner.

Vattenflaskan hade han glömt i jeepen. Men hans bälte var utrustat med kamera, telefon, penna, en papperslapp och en rulle toalettpapper. Mobiltäckningen nådde visserligen inte ner i hålet men resten av utrustningen skulle bli hans räddning.

Skrev brev

Att försöka klättra uppför de branta väggarna i hålet var uteslutet. De var fulla av sprickor och minsta oförsiktiga rörelse kunde leda till nya ras. Tanken på att folk skulle sakna honom och organisera en räddning höll honom vid gott mod. Han räknade kallt med att det kunde ta upp till ett dygn.

– De första två timmarna var de värsta, berättar han för TT.

För att hålla sig sysselsatt i hålet började Eli skriva avskedsbrev till sina närmaste.

– Skrivandet hade en lugnande effekt på mig. När jag skrev om barnbarnen kunde jag inte låta bli att le och skratta trots min farliga belägenhet.

Han tänkte också på kompisar som hade råkat ut för ännu värre situationer, som krigsfångenskap i Syrien.

När papperslappen tog slut fortsatte han att skriva på toalettpappret.

– Moralen sjunker när man slutar att skriva.

Utlöste blixtar

Han hade också en mätsticka och börja mäta upp hålet. På eftermiddagen började han fotografera sig själv med blixt.

– Tänk positivt! upprepade han för sig själv hela tiden.

Och så, efter 14 timmar, hördes rotorljudet från en helikopter. Han började frenetiskt utlösa kamerablixtar för att dra till sig uppmärksamhet. Och efter en stund blev han uppdragen från slukhålet, en dyrköpt erfarenhet rikare.

Hans slutsats:

– Var alltid utrustad med penna och toalettpapper.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro