ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elias vill inte jobba i spärren med SD-reklamen kvar Rasistisk propaganda”

Tomas Lundin · 3 Aug 2015
Uppdaterad 4 Aug 2015

En spärrvakt i t-banan har anmält Sverigedemokraternas kampanj som en trafikhändelserapport till sin arbetsgivare. Det här är rasistiska åsikter”, säger mannen till Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Under måndagen möttes resenärer av en sverigedemokratisk kampanj som på engelska ber om ursäkt för ”röran” som alla tiggare skapat i staden. Kampanjen har mötts av protester, bland annat genom en viral omarbetning av SD:s budskap som i stället bad om ursäkt för rasismen.

LÄS MER: SD-reklam i tunnelbanan nedriven – två omhändertagna

Även de som jobbar i t-banan har reagerat. En spärrvakt valde att anmäla kampanjen som en trafikhändelse under ”våld, hot och kränkningar”. – Yttrandefriheten är det största privilegiet vi har i Sverige, och det är av den anledningen många av våra föräldrar kom hit. Samtidigt rymde många från främlingsfientlighet och i Sverige förväntas man inte stöta på rasism och slagord som är hets mot folkgrupp på sin arbetsplats.

► LÄS MER: Svaret på SD-kampanjen: Ursäkta rasismen Han är noga med att protesten är riktad mot SL och inte mot hans arbetsgivare MTR, som han menar jobbar aktivt mot rasism och för mångfald.

–  Men det är vi MTR:s anställda som får arbeta i den miljön, nu präglad av rasistisk propaganda vi inte känner oss bekväma bland, säger han till Metro. Han menar också att han känner igen retoriken om att skapa ett bättre Sverige som är fritt från en viss grupp från andra rörelser längre ut på högerkanten.

SL stödjer sig mot ett beslut 1988 om att politiska budskap ska tillåtas i t-banan. Men många har precis som spärrvakten reagerat på tonen i SD:s reklam i tunnelbanan.

Han beskriver ett starkt stöd från de i hans närmsta krets, men att det även kommit en del synpunkter i sociala medier om att han borde välja ett annat jobb om det inte passar.

I sin anmälan skriver mannen att han kommer att begära att bli förflyttad om han blir satt på Östermalmstorgs t-banestation under tisdagen. 

– Om jag hamnar på den stationen så kommer jag välja att byta station, det brukar gå. Annars får jag tala med facket.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro