ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elin Ersson döms till böter efter stoppad utvisning

David Peterson · 18 Feb 2019
Uppdaterad 18 Feb 2019
Elin Ersson.

Elin Ersson. Foto: TT


Förra året stoppade 22-åriga Elin Ersson en utvisning av en man i 50-årsåldern. Nu döms hon till böter men domen kommer att överklagas, uppger hennes advokat.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 23 juli förra året hindrade Elin Ersson ett flygplan som skulle åka till Istanbul i Turkiet från Landvetters flygplats utanför Göteborg.

Trots kabinpersonalens order vägrade hon att sätta sig ned vilket gjorde att planet inte kunde lyfta. Från början var Elin Erssons plan att stoppa en utvisning av en man i 25-årsåldern men ombord på planet fick hon reda på att mannen inte var där. Däremot fanns en annan man, i 50-årsåldern, som var på väg att utvisas till Afghanistan och Elin Ersson bestämde sig för att agera ändå och stoppa utvisningen.

Döms till böter

Under aktionen på flygplanet sände hon live på sin Facebooksida och i klippet konfronterades hon av medpassagerare och flygpersonal.

Hon åtalades för brott mot luftfartslagen och i dag föll domen. Åklagaren hade yrkat på 14 dagars fängelse för Elin Ersson men tingsrätten bedömer inte brottet som allvarligare än att böter anses vara en tillräcklig påföljd. Hon döms till totalt 3 000 kronor i dagsböter.

Kommer överklaga

Domen kommer att överklagas, enligt Elin Erssons advokat Thomas Fridh.

– Vi delar inte tingsrättens bedömning och kommer att överklaga domen, säger han till nyhetsbyrån TT.

Tingsrätten skriver också att planet stod på marken när Elin Ersson agerade och menar att aktionen, trots att den enligt domen ledde till oro bland övriga passagerare, inte försenade planet med mer än en halvtimme.

De skriver också att Elin Erssons politiska syfte varken kan betraktas som vare sig en försvårande eller förmildrande omständighet.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro