ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Elin Krantz mördare vädjar om att få lämna Sverige – därför sätter regeringen stopp

Karl Enn Henricsson · 22 Feb 2019
Uppdaterad 22 Feb 2019
Mannen har dömts för mordet på Elin Krantz och vill flyttas till anstalt i Etiopien, vilket regeringen nu har avslagit.

Mannen har dömts för mordet på Elin Krantz och vill flyttas till anstalt i Etiopien, vilket regeringen nu har avslagit. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT


Mannen dömdes till 16 års fängelse för det brutala mordet på Elin Krantz i Göteborg. Nu påstår han att han utsätts för kränkande behandling i fängelset och har bett att få bli överförd till sitt hemland Etiopien. En vädjan som regeringen avslår.

klar

Artikellänk är kopierad

I september 2010 mördades 27-åriga Elin Krantz i Göteborg. Hennes kropp hittades gömd under stora stenblock. Den nu 31-årige mannen dömdes mot sitt nekande till 16-års fängelse för mord. Han dömdes även till livstids utvisning. Under utredningen framkom att han inte kände Elin Krantz sedan tidigare, men att de hade hamnat på samma spårvagn och att han därefter följde efter henne.

Morddömd: Kränkning av mänskliga rättigheter

Mannen kan tidigast bli villkorligt frigiven i maj 2021, då han avtjänat två tredjedelar av det utdömda straffet. Men i ett brev till Kriminalvårdens huvudkontor har han vädjat om att bli förflyttad till sitt hemland Etiopien, för att där avtjäna resterande delen av straffet.

I brevet skrev han att han på anstalten har utsatts för ”nedbrytande behandling” och ”allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna”. Vidare menade han att han till och med vänt sig till den etiopiska ambassaden för att påtala de påstådda kränkningarna. Han avslutade sitt brev med ”Gud välsigne er”.

Kriminalvården överlämnade hans ansökan till regeringen, som nu meddelar sitt beslut.

Mannen kommer inte att få avtjäna resterande del av straffet i Etiopien.

Inget avtal med Etiopien

I beslutet går att läsa att Sverige och Etiopien inte har någon överenskommelse om att ”verkställighet av fängelsestraff kan överföras mellan staterna”. Om ”synnerliga skäl föreligger” finns dock en möjlighet till överföring, men hänvisning till lagen om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom, enligt beslutet.

Men ”regeringen finner att omständigheterna i ärendet inte är sådana att det föreligger synnerliga skäl för att förordna att verkställigheten av påföljden ska anförtros åt myndigheten i Etiopien”.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro