ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elin Larsson: Faktafel är mest irriterande

Metro.se · 8 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur kan uppenbara fel  finnas kvar i en film som kostat hundratals miljoner dollar att spela in?   Filmkritikern Elin Larsson tror att filmbolagen är medvetna om felen när filmen når vita duken och släpper igenom dem med flit.

– När missarna väl upptäcks går det inte att spela in scenerna på nytt eftersom skådisar och filmarbetare är på nya jobb, prylar och kläder försvunnit och så vidare. Och handlar det inte om uppenbara jättemissar så spelar det väl heller ingen större roll, så länge folk går och ser filmen?

Bland de vanligaste felen är så kallade kontinuitetsfel, där klockor byter arm eller tid eller fönsterrutor helt plötsligt har blivit hela.

– Frodos ärr i "Sagan om konungens återkomst" är en typisk sådan, det flyttar sig lite hit och dit under filmens gång.

Filmmakare har också svårt att hålla koll på reflektioner i speglar, fönster och slolglasögon.

– Ett känt exempel är i "Matrix" där Neo i förhörsrummet har rest sig upp och backat in i ett hörn. Men i agenten Smiths solbrillor ser man ändå reflektionen av en fortfarande sittande Neo.

Magiska klockor, mikrofondippar och klantiga statister i bakgrunden i all ära, men Elin Larsson stör sig mer på faktafel som inte egentligen kan kategoriseras som missar.

– Som i den tarvliga "10 000 BC" där rollfigurerna från stenåldern på något märkligt sätt förflyttar sig genom tiden flera tusen år framåt då pyramiderna började byggas. Även om film är fiktion och inte alltid anspelar på att bygga på fakta så stör en sån grej mig mer än en vas som oförklarligt flyttas runt på ett bord i bakgrunden.

Elin Larssons bästa filmtabbar

"The Shining" (1980)"En av mina absoluta favoritfilmer av en av mina absoluta favoritregissörer, så därför störs jag kanske mer än vanligt ... Den mest berömda missen i filmen är den tydliga helikopterskugga som syns i inledningen när man ser Jack Torrance (Jack Nicholson) med familj köra sin bil genom det skogsklädda bergslandskapet på väg mot hotellet Overlook."Star Wars/Stjärnornas krig" (1977) - 

En ganska rolig miss, som sker när stormtroopergubbarna bryter sig in i kontrollrummet och en av dem slår skallen i dörrkarmen. I dvd-utgåvan har man till och med lagt till ett ljud när han slår i huvudet, det fanns inte med från början.

"Aliens - Återkomsten" (1986)

När Ripley (Sigourney Weaver) räddar Newt, den lilla tjejen, kan man ganska tydligt se trådarna som styr den lilla läskiga alien som hoppar mot dem. Å andra sidan koncentrerar man ju som åskådare all sin uppmärksamhet på skrämseleffekten och missar troligen missen."Terminator 2 - domedagen" (1991)

"Tabben där den onda terminatorn T1000 kör ut sin mc genom ett fönster och hoppar över på en helikopter och skallar sig in i cockpit genom vindrutan är jättekänd, tydlig och ganska korkad. Man får komma ihåg att "T2" faktiskt var helt revolutionerande i fråga om effekter när den kom. Antagligen var det för krångligt och dyrt att göra om scenen, även om det borde varit hyfsat lätt gjort. Men hela den här actionpackade sekvensen utspelar sig på natten och man kanske tänkte att ingen skulle notera att vindrutan slogs sönder för att några sekunder senare plötsligt vara hel igen..."Jurassic Park" (1993)

"Den här missen är också känd och lite korkad. I scenen när Dennis Nedry (Wayne Knight) ber båten att vänta in honom gör han det genom en förmodat direktsänd bildtelefonförbindelse, men man ser tydligt en liten tidsmarkör som rör sig i botten på bilden, en sådan som syns i botten på streamade bildsekvenser och tv-klipp. 1993 satt inte folk uppkopplade i samma utsträckning som idag. Spielberg och c/o kanske räknade kallt med att ingen skulle uppfatta missen som en tabbe eftersom inte många var "vana" vid tekniken."I sista minuten" (1959)"En ganska gullig bakgrundsmiss är när Eva Marie Saint siktar med pistol mot Cary Grant i en restaurang och man ser en liten kille som sitter vid ett bord i bortanför dem och håller fingrarna i öronen för att han väntar på ett skott."Se7ven" (1995)

"Här har en avspärrningstejp från polisen hamnat fel, på insidan av en dörr. På tejpen står det "Keep out", men tejpen borde rimligtvis sitta på utsidan av dörren till brottsplatsen, dvs där den ska hindra eventuella besökare från att gå in.""Gudfadern" (1972)

I scenen där Sonny Corleone mördas vid en vägspärr fullkomligt peppras hans bil sönder och samman av kulsprutor under en jättelång skjutscen. När hans livvakter kommer till platsen strax efter, ser man fortfarande den skottskadade bilen - men nu med hel vindruta. Med tanke på antalen skott som avlossades vore det en omöjlighet, man har dessutom redan sett vindrutan krossas. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro