ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elina pluggar design i New York

Anna Holmquist · 20 Dec 2012
Uppdaterad 20 Dec 2012

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Elina Nilsson skule börja sitt andra år på Konstfck i Stockholm men tog i stället chansen att läsa en termin utomlands. Som utbytesstudent i New York får hon uppleva massor. Staden pulserar ständigt, dag som natt. Här fylls hon med kreativa idéer och tankar.

Varför valde du att läsa en utbytestermin i New York? – När jag fick reda på att Konstfack hade utbyte med Parsons fanns ingen tvekan, det var dit jag skulle söka. På Parsons fanns kurser som inte Stockholm erbjöd. Jag kunde bygga ihop mitt eget program med kurser som inte fanns i Sverige, på så sätt kunde jag bredda min utbildning. Just nu läser jag allt från barnboksillustration till smyckedesign och mode.

Hur känns det? – I början var det mycket nytt. Jag kände mig väldigt liten och vilsen på en så stor skola, men nu har jag vant mig vid systemet och lärt mig hur allting fungerar. Det känns jättebra. 

Hur skiljer sig plugget från Sverige? – Det är ett mycket högre tempo, man lär sig mycket och snabbt. Sedan gillar jag friheten att kunna välja kurser. Så funkar det inte hemma. Det negativa är att man inte tillhör en klass, det är svårt att känna samhörighet.

Är det sjukt mycket plugg eller hinner du njuta lite av staden också? – Det är mycket plugg. Vi har läxor i varenda kurs och det är jag inte van vid, men självklart hinner jag ha ett liv utanför skolan. I alla fall så tar jag mig tid, intrycken från staden ger mig minst lika mycket inspiration som en dag i skolan.

Hur bor du? – Jag är inneboende hos en svensk familj i Brooklyn. Just boende trodde jag skulle vara jättesvårt, men jag lade ut en bostadsannons på Svenska Kyrkans bostadsforum och dagen efter fick jag svar. Gick hur smidigt som helst. 

Vad har du för tips till andra som vill göra samma sak som du?  – Gör det! Det är det bästa jag har gjort och jag ångrar mig inte en sekund. Man lär sig så mycket av att bo i ett nytt land, plugga på ett annat språk och träffa nya människor. Se bara till att vara ute i god tid med visumansökningen, och spara pengar inför resan.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Holmquist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro