ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elinas pappa är dement: Han vet inte att det är fars dag”

Alva Forsberg Fierro · 7 Nov 2015
Uppdaterad 12 Nov 2015
Elina Krooks pappa Jan drabbades av frontallobsdemens för drygt 4,5 år sedan. 

Elina Krooks pappa Jan drabbades av frontallobsdemens för drygt 4,5 år sedan.  Foto: Privat


När Elinas pappa var 49 år gammal drabbades han av demens. Sjukdomen har förändrat honom i grunden och i dag är han bara ett skal av sitt tidigare jag. Det blir extra tydligt på fars dag att man saknar honom.”

klar

Artikellänk är kopierad

I februari 2011 åkte familjen Krook från Sölvsborg på en efterlängtad semester till Filippinerna. Men semesterlugnet byttes snart ut mot oro för pappa Jan som började bete sig konstigt.

– Han fick ett torftigt språk, tog mat från andras tallrikar och berättade samma jakthistoria om och om igen, säger Elina Krook, 24, till Metro. 

Jan sa själv att han hade känt sig lite konstig i huvet och efter semestern gjorde han en datortomografi för att säkerställa att han inte fått en hjärntumör.

►LÄS MER: Elinas och Idas mamma fick ALS: ”Det var det värsta tänkbara”

Familjen trodde inte att det var demens eftersom de oftast drabbar äldre men efter flera undersökningar kom läkarnas besked: Jan hade av frontallobsdemens – en ovanligare variant som ofta drabbar yngre personer. Sjukdomen förändrade snabbt hans personlighet.  

– Han blev väldigt aggressiv, impulsstyrd och sprang runt på stan i affärer och gjorde konstiga saker. Till slut gick det inte att lämna honom ensam, han klarade inte av att ta hand om sig själv, säger Elina. 

På julafton 2011 blev han så arg så att han tog stryptag på Elinas bror. Då flyttade familjen Jan till PIVA, psykintensiven i Karlskrona – där han fortfarande bor i dag. 

►LÄS MER: Josefine, 25, fick stroke: "Det small till i nacken"

Elina hälsar på honom då och då – och även fast han blir glad när hon kommer är det inte samma gamla pappa som förr.

– Han är en annan person i dag, någon jag inte känner, säger Elina. 

I år, på fars dag, kommer hon inte att hälsa på honom.

– Han vet inte ens att det är fars dag och varje gång vi ses är det jättetufft eftersom han hela tiden blir sämre. 

Elina driver sedan fyra år tillbaka bloggen ”Vi fem tillsammans” där hon berättar om hur det är att leva med en demenssjuk pappa. 

– Att blogga och prata om det är et sätt att bearbeta det som har hänt och dessutom en hjälp för andra anhöriga som drabbas av sjukdomen. 

►LÄS MER: Dålig sockerkoll ökar demensrisken

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro