ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Elisabeth från Göteborg mördades – av Jack the Ripper

Linnea Bergman · 30 Sep 2018
Uppdaterad 30 Sep 2018
Jack the Ripper har avbildats i många skepnader genom åren. Bröderna Arne, Mikael och Olof Jacobson är några av hans offer Elizabeth Strides nu levande släktingar.

Jack the Ripper har avbildats i många skepnader genom åren. Bröderna Arne, Mikael och Olof Jacobson är några av hans offer Elizabeth Strides nu levande släktingar. Foto: Foto: IBL.


Elisabeth Gustafsdotter från Torslanda föll offer för världens mest ökända seriemördare – Jack the Ripper. 130 år senare är hennes död fortfarande ett mysterium.

klar

Artikellänk är kopierad

Sent på kvällen den 29 september 1888, för exakt 130 år sedan, drev en 44-årig kvinna runt i slumkvarteret Whitechapel i London. Elizabeth Stride var på jakt efter kunder.

Under kvällen hade hon redan setts tillsammans med flera män: drickande på en pub, tätt omslingrad med en person i en port och ute på gatan.

De smutsiga gränderna låg mörka och på pubarna flödade billig gin.

Bara några timmar senare skulle Elizabeth falla offer för en av historiens mest mytomspunna seriemördare: Jack the Ripper.

Men Elizabeth Strides historia tog sin början långt därifrån, i dåtidens Göteborg.

En rekonstruktion av hur en vägg på polisstationen kunde se ut efter morden, hämtad från Jack the Ripper museet i London. Foto: IBL.
En rekonstruktion av hur en vägg på polisstationen kunde se ut efter morden, hämtad från Jack the Ripper museet i London. Foto: IBL.

Registrerades som prostituerad av polisen i Göteborg

Född 1843 som Elisabeth Gustafsdotter på en gård i Torslanda började Elisabet som 16-åring jobba som piga hos en familj. Men någonting hände.

Elisabeth lämnade sin tjänst efter bara några år och blev kort därefter registrerad som prostituerad av polisen i Göteborg. Året efter vårdades hon för syfilis och fick en dödfödd dotter.

Elisabeth lyckades få en ny tjänst som piga i Göteborg, men kort därefter lämnade hon som 22-åring sin hemstad för London. Hur uppbrottet gick till är det ingen som vet.

– Hur kom hon till London? En före detta prostituerad piga utan pengar? Det vet vi inte. Men London var världens största stad. Det kändes nog jättecoolt att få åka dit, säger amatörforskaren Stefan Rantzow.

Den enda bilden som finns bevarad på Elizabeth Stride är från efter hennes död. Foto IBL.
Den enda bilden som finns bevarad på Elizabeth Stride är från efter hennes död. Foto IBL.

Blev intresserad av fallet under cancersjukdom

Stefan Rantzow är en av dem som vet mest om Elisabeth Gustafsdotter. Hennes öde har fascinerat honom ända sedan han läste en bok om Jack the Ripper som tonåring. I samband med ett cancerbesked för drygt tio år sedan började Stefan Rantzow nysta i hennes öde.

– Det blev nästan maniskt, så att jag skulle slippa tänka på sjukdomen. Sedan 2007 har jag nästan dagligen forskat om Elisabeth, säger han.

Historien om Elizabeth Stride har definierats av sitt blodiga slut. Men hennes liv ger även en bild av hur illa människor kunde fara i den misär som rådde i dåtidens storstäder.

Elisabeth började jobba som tjänsteflicka i London. Men 1869 gifte hon sig med John Thomas Stride, en tretton år äldre snickare. Paret försökte hanka sig fram genom att öppna ett café. Men genom åren gjorde även Elizabeth Stride regelbundna besök hos svenska kyrkan för att be om pengar.

En illustration som ska visa ett av Jack the Rippers mord. Foto: IBL.
En illustration som ska visa ett av Jack the Rippers mord. Foto: IBL.

Gick utför efter skilsmässan

1881 gick hon och hennes man skilda vägar.

– Sedan dess verkar det ha gått utför för Elizabeth. Hon sjunker ner i Londonslummens elände och tvingas återigen prostituera sig för att kunna överleva. Men hon var inte heltidsprostituerad, hon sydde även kläder och städade, säger Stefan Rantzow.

Runt 01.00 den 30 september 1888 kör en man vid namn Louis Diemschutz in vid Buck´s Row i Whitechapel med sin häst och vagn. Men plötsligt vill inte hästen gå vidare. Någonting ligger i mörkret nära hästens fötter. Louis Diemschutz hoppar ner från sin kärra.

– Och där ligger det ett kvinnolik på vägen. Det är Elizabeth, säger Stefan Rantzow.

Ryktet sprids snabbt. Ännu ett mord på en prostituerad.

Totalt tror man att Jack the Ripper mördade minst fem kvinnor. Ett av dem skedde samma kväll, bara fyrtiofem minuter efter mordet på Elizabeth Stride. Den prostituerade Catherine Eddowes hittades då mördad på ett litet torg i närheten.

En teckning som ska illustrera utredningen efter morden på Elizabeth Stride och Catherine Eddowes. Foto:IBL.
En teckning som ska illustrera utredningen efter morden på Elizabeth Stride och Catherine Eddowes. Foto:IBL.

”Engelsmännen var helt besatta”

Men mordet på Elizabeth Stride skiljde sig från de andra morden. Även hon fick halsen avskuren, men där de andra kvinnornas kroppar var sönderskurna var hennes i övrigt intakt.

– Teorin är att mördaren blev skrämd av hästdroskan. Jag tror att tanken var att fortsätta sitt blodiga hantverk, säger Stefan Rantzow.

De spektakulära kvinnomorden blev snabbt en följetång i dåtidens tidningar. Detaljerna och spekulationerna var många.

– Det var en av de första gångerna tidningarna skrev om seriemord på det här sensationslystna sättet. Engelsmännen var helt besatta. Det blev ett sätt för tidningarna att tjäna pengar. Samtidigt gjorde tidningarna så att folk fick upp ögonen för hur illa det var med slummen och prostitutionen i London, säger Stefan Rantzow.

En illustration av platsen där Elizabeth Strides kropp hittades. Foto: IBL.
En illustration av platsen där Elizabeth Strides kropp hittades. Foto: IBL.

Skröna om mordet nådde systersonen i Sverige

Nyheten om mordet på Elizabeth Strides nådde även hennes familj i Sverige. I sina memoarer skulle Elizabeths systerson David senare skriva om ryktena som gick om hans moster. En skrift som Davids barnbarn Olof Jacobson i sin tur har läst.

– När min morfar och hans vänner var ute och lekte på kvällen som barn var de alltid oroliga. Det gick nämligen en skröna om att hans mammas syster blivit mördad av Jack the Ripper. Så de sprang alltid hem ännu snabbare i mörkret, berättar Olof Jacobsson.

Olof Jacobsson är en av Elizabeth Strides nu levande släktingar. Men mordet är inget som man tidigare talat högt om i släkten.

– Det nämndes aldrig att hon hade varit prostituerad både i Göteborg och i London. Släkten tog avstånd från det som hänt. Ingen ville prata om det, säger han.

Stefan Rantzow på Husargatan i Göteborg där Elisabeth Gustavsdotter arbetade som piga 1865-1866. Foto: Petra Magnusson.
Stefan Rantzow på Husargatan i Göteborg där Elisabeth Gustavsdotter arbetade som piga 1865-1866. Foto: Petra Magnusson.

Hedrade sin släkting vid graven

Men nu har 130 år gått, och Olof och hans bröder har börjat intressera sig för sin släkting och hennes tragiska öde. För drygt tio år sedan besökte de London. De letade upp Elizabeth Strides grav, gick på gatorna där morden skett och deltog i en guidad tur om Jack the Ripper.

– Vi lade blommor på graven och hedrade hennes minne. För oss är det mest en historia som har gått i släkten. Det är ingen som mår dåligt av det eller skäms längre, säger han.

Mediernas omfattande rapportering, brev som skickades till polisen och som påstod komma från gärningsmannen och mordens brutalitet har bidragit till att fallet inte blivit bortglömt.

– Och att Jack the Ripper inte åkte fast. Fascinationen är såklart stor eftersom han aldrig blev tagen, säger Stefan Rantzow.

Bröderna Arne, Mikael och Olof Jacobson besökte sin släkting Elizabeth Strides grav 2008. De var troligtvis de första släktingar någonsin att besöka graven. Foto: Privat.
Bröderna Arne, Mikael och Olof Jacobson besökte sin släkting Elizabeth Strides grav 2008. De var troligtvis de första släktingar någonsin att besöka graven. Foto: Privat.

Tror att mördaren var läkare som kände till kvarteren

Själv har Stefan Rantzow sin egen teori om vem mördaren var.

– Jag tror att han hade anatomisk kunskap och var född i närheten av kvarteren runt Whitechapel. Kanske begav han sig därifrån och jobbade som läkare i de finare delarna av London. Jag tror att morden helt enkelt slutade eftersom han själv dog, av en olycka eller sjukdom.

Men Stefan Rantzow tror aldrig att vi kommer få något svar på vem Jack the Ripper var.

– Nej, det har gått för lång tid. Och då skulle ju myten kring morden på ett sätt försvinna.

pil
Mördade minst fem kvinnor

31 augusti 1888

Den skilda fembarnsmamman Mary Ann Nichols, 43, blir sent på natten utslängd från ett härbärge eftersom hon inte kan betala för sig. Svårt berusad går hon ut på gatorna för att försöka få ihop pengar till en sängplats genom att prostituera sig. I stället hittas hon vid 03.40 på morgonen mördad i Buck´s Row i Whitechapel. Hon har bland annat fått buken uppskuren och ett knivhugg i halsen.

8 september 1888

47-åriga Annie Chapman är även hon frånskild och har tre barn sedan tidigare. Hon beger sig ut för att försöka få pengar till nattens sängplats på härbärget där hon bor. Hon hittas vid sextiden på morgonen död på en bakgård. Annie Chapman har fått halsen avskuren och flera inre organ har avlägsnats.

30 september 1888

44-åriga Elizabeths Stride har haft ett stormigt förhållande med en man, men efter ett bråk några dagar tidigare har hon begett sig till ett härbärge vid Whitechapel och tvingas sälja sig för att försörja sig. Hennes kropp hittas av en förbipasserande man på häst och vagn. Hon har fått halsen avskuren.

30 september 1888

46-åriga Catherine Eddowes var skild och hade tre barn sedan tidigare. Dagen innan mordet hade hon pantsatt sina skor för att få en plats på ett härbärge. Samma kväll blev hon arresterad eftersom hon var redlöst berusad. Kort efter att hon släppts från fyllecellen hittades hon mördad. Kroppen var svårt förstörd. Halsen var avskuren, ansiktet var svårt knivskuret och flera inre organ hade avlägsnats.

9 november 1888

På morgonen den 9 november knackade hyresvärden till 25-åriga Mary Jane Kelly på hennes dörr för att ta in hyran. Mary Jane Kelly hade börjat prostituera sig igen efter att mannen som hon levt med förlorat sitt arbete. Men hyresvärden fick inget svar. I stället upptäcktes hennes svårt sargade lik på sängen. Kroppen var styckad och gick knappt att känna igen.

Källa: Fotnot: En del menar att Jack the Ripper genomförde fler eller färre mord än dessa. Men i de traditionella sammanställningarna är det dessa fem som brukar räknas som de som Jack the Ripper genomförde.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro