ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elitens kvarterskrog

Björn af Kleen · 23 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
På kvarterskrogen Eriks Bakficka råder en klubblik stämning – något som förstärks av krögaren Erik Lallerstedts flyktiga uppträdande. 

På kvarterskrogen Eriks Bakficka råder en klubblik stämning – något som förstärks av krögaren Erik Lallerstedts flyktiga uppträdande.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Praliner till kaffet finns med Erik Lallerstedts signatur på.
Praliner till kaffet finns med Erik Lallerstedts signatur på.

Eriks Bakficka••••KVARTERSKROG. Lördagen den 5 april i år förekom följande inlägg i lokaltidningen Östermalmsnytt: Boende i kvarteret, upplyste tidningen, ”petar gärna tänderna utanför restaurang Eriks bakficka, även om han intagit sin föda någon annanstans”.Östermalmare har ett troget och nästan protektionistiskt förhållande till kvarterskrogen på Fredrikshovsgatan intill Djurgårdsbron.

När jag besökte bakfickan med fyra vänner från Södermalm stegade tre typiska borgare in. Det var fullt. ”Vi trodde det var finanskris”, muttrade de och försvann vilsna ut i höstkvällen.

Just denna klubblika stämning är Eriks stora konkurrensfördel. Lallerstedt själv bekräftar gärna känslan att vara inbjuden på nåder. Han sveper mellan borden, hastigt leende, som en betjänt på väg till viktigare gäster.

Det var typiskt att stjärnreportern Åke Ortmark dinerade samma kväll som vi. Hans förmenta vänlighet är lika inbjudande hal som krogens träpanel.

Jag går inte till Eriks bakficka främst för maten – utan för att få en skymt av etablissemangets tolvtaggare som de uppträder i diskret vardagsskrud. Här kunde man se Ulrica Messing och Torsten Jansson vänslas innan de blev offentliga, här friade Claes Dahlbäck till sin Merike för andra gången.

Maten har nästan samma densitet som klientelet. Den majonnäsmättade räkröran på förrätten toast Skagen (135 kr) påminner i form och konsistens om en välkramad oxjärpe.

Till varmrätt valde jag, det tycktes passande i den patriarkala miljön, lammkorv (195 kronor). Trevlig, även om jag sneglade avundsjukt på min flickväns lammracks (255 kr) med tillbehör: pommes frites, pepparrot, bearnaise och en hel liten skål med smör!

Dessertmenyn är rätt diger. Men ta absolut ostkakan med blåbärs- och bourbonkompott (110 kr).

Låter kanske väl lantligt. Men bonnigheten är Östermalms signum.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro