ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elitklasser nu på gymnasieskolan

Katarina Matsson · 18 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Metrofrågan: Vad tycker du om elitklasser? Kevin Huyhn, 17, Sture Mittermaier, 15, och Caroline Åvall, 18, är alla elever på Norra real. – Jag har hört om det. Nästa år blir det matteklasser här. Bara det inte blir elitklasser, säger Caroline Åvall. – Skönt att vissa elever kan koncentrera sig på sitt ämne, säger Sture Mittermaier.  – Det kommer inte att påverka mig. Men det är säkert bra för dem som villr, säger Kevin Huyhn.  

Metrofrågan: Vad tycker du om elitklasser? Kevin Huyhn, 17, Sture Mittermaier, 15, och Caroline Åvall, 18, är alla elever på Norra real. – Jag har hört om det. Nästa år blir det matteklasser här. Bara det inte blir elitklasser, säger Caroline Åvall. – Skönt att vissa elever kan koncentrera sig på sitt ämne, säger Sture Mittermaier.  – Det kommer inte att påverka mig. Men det är säkert bra för dem som villr, säger Kevin Huyhn.   Foto: Urban Brådhe


Risk för segregation när Norra real mattesatsar

klar

Artikellänk är kopierad

Elitklasser på gymnasiet – med svåra urvalsprov för att sålla ut de mest begåvade eleverna. Till hösten blir det verklighet på Norra real i Stockholm.De 30 elitelever som kommer in på det nya naturprogrammet i höst ska inte bara klara gymnasiekurserna i matte. De ska även hinna med högskolekurser. Högskolekurserna genomför Norra real ihop med Handels och KTH – där mattesnillena inte bör ha några problem att komma in, enligt den nya skolplan som ska behandlas av Stockholms stads borgarrådsberedning nästa vecka.– Problemet är att vi inte får ha urvalsprov. Jag hoppas att vi kan utvidga det till naturvetenskap och språk, säger Lotta Edholm (fp) skolborgarråd i Stockholm.Genom provet, som enligt Lotta Edholm ska vara ett matteprov på mycket hög nivå, väljer man de mest begåvade eleverna, som redan i grundskolan har stor förståelse i matte.– Antalet sökande till KTH har sjunkit de senaste åren. Det här är ett sätt att markera hur viktigt vi tycker det är med matte, säger Lotta Edholm.

Metta Fjelkner, ordföranden för Lärarnas riksförbund, tror att fenomenet kan spridas.– Jag vet att många av våra medlemmar diskuterar det, säger hon.

Hon är positiv till att ta till vara alla elevers begåvning, som man i dag gör med dem som är duktiga på idrott, men ser risken att det kan leda till segregation. – Det är den fara som finns, men så är det redan i dag. Det är väl bättre att ha det på den kommunala skolan, annars blir det ännu fler friskolor, säger hon. En annan nyhet i den nya skolplanen är att Stockholms stad inför 300 lärlingsplatser, där praktiskt inriktade elever kan ägna halva sin gymnasietid åt praktik på arbetsplatser.– Vi ställer höga krav på arbetsgivarna för att de ska lära lärlingarna alla mo-ment i yrket, säger Lotta Edholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro