ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Elitpolisen om terrorn på Bataclan: "Vi upptäckte helvetet på jorden"

Joel Linde · 20 Nov 2015
Uppdaterad 20 Nov 2015
Jeremy berättar om hur han och hans kollegor var tvungna att ignorera rop på hjälp från de döende för att kunna stoppa terroristerna.

Jeremy berättar om hur han och hans kollegor var tvungna att ignorera rop på hjälp från de döende för att kunna stoppa terroristerna. Foto: NBC


När Frankrikes elitstyrka tog sig in i konserthuset Bataclan i Paris för att bekämpa terroristerna möttes de av fasansfulla scener. Nu berättar ledaren om vad som hände.

klar

Artikellänk är kopierad

Franska polisens elitstyrkor stormade konserthuset Bataclan i Paris för att bekämpa terroristerna fredagen den 13 november. Nu talar insatsledaren, Jeremy, ut om vad som hände där inne.

Jeremy fick samtalet inte många minuter efter att de första larmen kom in till polisen. När de senare tog sig in i konserthuset möttes de hundratals människor som låg i blodpölar på golvet.

– Vi upptäckte helvetet på jorden. Inga ljud. Ingen skrek. Ingen rörde på sig eftersom de var rädda att bli upptäckta av terroristerna, säger Jeremy till NBC.

►LÄS MER: STARKA BILDER: Här börjar Paris-terroristerna skjuta under konserten

Skadade och döende offer vädjade till Jeremy och hans kollegor att hjälpa dem, men de var tvungna att ignorera dem, hur illa sargade de än var.

– Många människor bad oss hjälpa dem eftersom de var skadade, de blödde men vi var tvungna att säga nej – först måste vi hitta terroristerna, säger han.

– Det var svårt för männen i gruppen.

Insatsstyrkan gick systematiskt från rum till rum innan de kom fram till det rum där de två kvarvarande terroristerna befann sig. De hade barrikaderat sig med ett stort antal gisslan bakom en dörr. De kallade sig för kalifatets soldater, och sade sig vilja förhandla.

►LÄS MER: Ögonvittne: De sköt oss som fåglar

Förhandlingar inleddes mellan terroristerna och polisens förhandlare, men Jeremy förklarar att de inte kom långt, och det var snart över.

– Det var inte riktigt en förhandling. De ville bara förbereda sig för den sista attacken. De vill inte förhandla någonting.

Gruppen hade fått grönt ljus för att avancera och de visste att de hade ont om tid. De samlade sig, och sen forcerade de dörren med en tjock, skottsäker sköld framför sig. Omedelbart träffades den av över 25 kulor från terroristernas automatvapen. En ur gruppen träffades i handen och föll ihop, men reglerna var tydliga: De skulle inte stanna för något, inte förrän gisslan var fri.

►LÄS MER: Beskedet: Bataclan kommer att öppna igen

– Vi hade inte råd att stanna, det fanns gisslan, säger Jeremy.

De fortsatte framåt, men utan att kunna skjuta, för mellan dem och terroristerna fanns fortfarande ett 20-tal civila. Till slut kom de fram till terroristerna, som inte hade någonstans att vända sig. En av dem sprängde sig då i luften. Den andra försökte göra samma sak men sköts i stället till döds av polis.

Den omedelbara faran var över. Många liv togs av terroristerna, men många räddades också av insatsstyrkan. Jeremy, som också var med vid attackerna mot Charlie Hebdo, säger att insatserna har satt sina spår.

– Det är ganska svårt att sova. Alla minnen av vad som hände i konserthuset.

►LÄS MER: STARKA BILDER: Filmen visar hur folk flyr terroristerna i Paris

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro